Hamas kommandocentral på sjukhus

I mitten av november avslöjade israeliska försvarsmakten IDF:s talesperson Daniel Hagari hur terrorgruppen Hamas hade placerat en underjordisk ledningscentral under Rantisisjukhuset i Gaza city.
IDF visade även ingången till en Hamas-tunnel och ett vapenlager i Shifa-sjukhuset.

IDF:s talesperson Daniel Hagari visar hur terrorgruppen Hamas hade placerat en underjordisk ledningscentral under Rantisisjukhuset i Gaza city.

Ledningscentralen under Rantisisjukhuset innehöll inte bara självmordsvästar, raketdrivna granater och en mängd olika vapen utan också föremål som indikerade att Hamas hade hållit den israeliska gisslan där.

Hagari beskrev hur IDF hade hittat bevis för att Hamas-terrorister kom tillbaka från massakern i södra Israel den 7 oktober till Rantisisjukhuset, efter att ha slaktat israeler i deras hem. Han beskrev hur det fanns bevis och oberoende separata underrättelser om att Hamas-terrorister hade återvänt direkt till sjukhuset efter sina attacker och massmord på israeler den 7 oktober.

En nappflaska och annat babymaterial hittades som enligt IDF var kopplade till en gisslan. Det fanns också improviserade toaletter, som Hagari sa var infrastruktur för att hålla gisslan.

Säker evakuering

Hagari uppgav för The Times of Israel att IDF hade arbetat för att möjliggöra säker evakuering av patienter från Rantisi under den senaste veckan, såväl som från andra sjukhus i norra Gaza.
– Detta beror på att vårt krig är mot Hamas, inte mot folket i Gaza. Speciellt inte de sjuka, kvinnorna eller barnen, sade han.

– Vårt krig är mot Hamas som använder dem som mänskliga sköldar, tillade Hagari och påpekade att terroristerna kan ha evakuerat sjukhuset tillsammans med patienterna.

Även andra Gazasjukhus används av Hamas och andra terrorister.
– Det är ett krigsbrott, ett brott mot mänskligheten och ett brott mot internationell rätt, sade Hagari.
– Vi kommer att befria våra gisslan från Gaza och befria Gaza från Hamas – för Israels folks skull, för Gazas folk också, och för världen.

Vapenlager i Shifa-sjukhuset

I mitten av november avslöjade Israels försvarsmakt även ingången till en Hamas-tunnel och ett vapenlager i Shifa-sjukhuset, skriver The Times of Israel.

IDF uppgav samtidigt att man hittat och förstört vapen och utrustning som tillhör Hamas i UNRWA:s flyktingläger al-Shati på Gaza. Vapengömman innehöll dykutrustning, skjutvapen och explosiva anordningar.

En talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, John Kirby, sa att USA ”fortfarande är övertygade om äktheten av dessa underrättelser” som fann att Shifa-sjukhuset har använts av Hamas och andra terrorgrupper som en kommandocentral.
Enligt internationell humanitär rätt kan sjukhus förlora sin skyddade status om soldater använder dem för militära ändamål. Men civila måste ges gott om tid att fly, och varje attack måste stå i proportion till det militära målet.