Jerusalem i fokus för världsledare

Oroligheterna i Jerusalem har på senare tid fått FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, EU:s utrikesminister Josep Borrell Fontelles, USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin att engagera sig i stadens angelägenheter.

Alexander Nevsky-kyrkan i Jerusalem. Foto: Moataz Tawfik Agbaria

Efter en våg av palestinska terrordåd mot civila israeler skedde våldsamma sammandrabbningar i Jerusalem i samband med att helgerna Pesach och Ramadan i år sammanföll. Palestinier upprördes över att israelisk polis säkerställde att även judar fick besöka Tempelberget.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres diskuterade den upptrappade spänningen kring Jerusalems heliga platser i separata samtal med den israeliska premiärministern och den palestinske presidenten.
Efter att Shireen Abu Akleh, en journalist som arbetar för Al Jazeera, sköts ihjäl under intensiva vapenstrider mellan Israels försvarsstyrkor och beväpnade palestinska terrorister i Jenin den 11 maj, utbröt våldsamma sammandrabbningar i samband med Aklehs begravning.
Omkring 300 uppviglare åkte till Saint Joseph-sjukhuset i Jerusalem och hindrade familjemedlemmarna från att lasta kistan på likbilen för att resa till kyrkogården, en resa som enligt israelisk polis hade planerats och samordnats med familjen i förväg.
Istället hotade mobben föraren av likbilen och fortsatte sedan att bära kistan på en oplanerad procession till kyrkogården till fots. Polisens instruktioner om att kistan skulle återföras till likbilen ignorerades.

EU bestört

Begravningsceremonin användes för att kasta sten mot de poliser som ingrep för att skingra folkhopen och försöka hindra dem från att ta kistan. EU:s utrikesminister Josep Borrell Fontelles kommenterade händelserna och sa att ”Europeiska unionen är bestört över scenerna som utspelade sig på fredagen under den amerikansk-palestinska journalisten Shireen Abu Aklehs begravningståg i ockuperade östra Jerusalem. EU fördömer den oproportionerliga användningen av våld och det respektlösa beteendet från den israeliska polisen mot deltagarna i sorgetåget.”
Även FN:s säkerhetsråd krävde en ”omedelbar, grundlig, transparent och rättvis och opartisk utredning” av Aklehs död, och betonade ”behovet av att säkerställa ansvarsskyldighet”.
Nu i maj kom även besked från USA:s president Joe Biden att han överväger ett besök i östra Jerusalem under det besök i Israel som planeras i slutet av juni, enligt uppgifter från en israelisk tjänsteman till CNN. Ett presidentbesök i den östra delen av staden, som intogs av Israel år 1967, ses som en gest mot palestinierna.
Biden skulle enligt CNN kanske besöka Al Makassed-sjukhuset i östra Jerusalem, som förlorade
25 miljoner dollar i finansiering när USA:s tidigare president Donald Trump skar ned USA:s bidrag.

Öppna konsulat

Biden-administrationen har lovat att åter öppna ett konsulat för palestinier i Jerusalem, efter att Trump stängt konsulatet när han flyttade den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.
Israels premiärminister Naftali Bennett har öppet motsatt sig ett amerikanskt konsulat medan många palestinier skulle se det som en föregångare till en amerikansk ambassad i östra Jerusalem, som huvudstad i en potentiell framtida palestinsk stat.
Även Rysslands president Vladimir Putin har på senare tid krävt rysk närvaro i Jerusalem. Putin har begärt att Ryssland får kontroll över en kyrka i gamla staden, vilket förre premiärministern Benyamin Netanyahu lovade år 2020.
Att överföra äganderätten till Ryssland kan orsaka diplomatiska problem för Israel vid en tidpunkt då dess västerländska allierade har sanktionerat Ryssland för dess invasion av Ukraina, skriver Jerusalem Post. Kravet från Putin framfördes i ett brev som levererades till premiärminister Naftali Bennett i mitten av april.

Högt upp på agendan

Putins brev kom knappt en dag efter att utrikesdepartementet i Moskva kritiserade utrikesminister Yair Lapid för att ha anklagat Ryssland för krigsförbrytelser i Ukraina och sagt att Israel använder Ukraina för att täcka över sin egen konflikt med palestinierna. Det ryska utrikesdepartementet kallade till sig den israeliska ambassadören Alexander Ben Zvi för en reprimand, fortsätter tidningen.
Putins assistent Dmitry Peskov sade att fastighetstvisten i Jerusalems gamla stad står högst upp på den israelisk-ryska diplomatiska agendan och förväntade sig att Israel ska hjälpa till med att överföra ägandet av Alexander Nevsky-kyrkan till Moskva. I mars ogiltigförklarade Jerusalems distriktsdomstol ett beslut som gav den ryska regeringen kontroll över kyrkogården, skriver Jerusalem Post.
1859 köpte tsar Alexander II marken och byggde Alexander Nevsky-kyrkan. Fram till den ryska revolutionen 1917 var området under kontroll av den ryska tsaren.