Jävig panel ska utreda FN-byrå

Efter en lång karriär i FN:s biståndsbyråkrati och efter att i decennier ha förmedlat biståndsmiljarder till Gaza avslutade Peter Lundberg nyligen sin FN-karriär för att den 1 februari bli chef för Raoul Wallenberginstitutet i Lund.
Fyra dagar efter sitt tillträde presenterades han av FN:s Generalsekreterare som en del av ”en oberoende panel” som skulle granska om 12 FN-anställda deltog i Hamas massaker den 7 oktober.

Två av den israeliska gisslan som räddats ur Gaza har vittnat om att de hölls som gisslan av UNRWA-arbetare. En av dem var rektor för en UNRWA-skola i Khan Younis. Bilden är från UNRWA-skolan i Rafah. Foto: ISM Palestine

FN:s generalsekreterare António Guterres påstod att en ”oberoende, extern” kommission ska utreda den kontroversiella palestinska hjälporganisationen.
– Vi ska ta fram en översyn av påståenden om bristande neutralitet som UNRWA har konfronterats med, sade Raoul Wallenberg-institutets fyra dagar gamla chef Peter Lundberg när världsnyheten släpptes om att FN-chefen presenterat Raoul Wallenberginstitutet som granskare av FN-organet UNRWA och dess agerande under kriget i Gaza.
Utnämningen av Peter Lundberg som utredare av UNRWA är inte första gången där den svenske FN-toppen får ett uppdrag av FN-chefen António Guterres.
Den 1 januari 2021 utsåg FN:s generalsekreterare Peter Lundberg till FN:s representant i Montenegro.
Peter Lundberg gick med i FN-systemet redan år 2016 och hade dessförinnan förmedlat svenska biståndsmiljarder till Gaza när han tjänstgjorde som regional chef för utvecklingssamarbete för Mellanöstern och Nordafrika vid svenska ambassaden i Amman.
Han har dessutom förmedlat miljardbelopp via det muslimska biståndsorganet Röda halvmånen i de palestinska områdena och Jordanien och via SIDA som ansvarig för humanitärt bistånd och biträdande chef för den humanitära avdelningen på myndigheten.
Även när han för 20 år sedan tjänstgjorde vid Sveriges generalkonsulat i Jerusalem som biträdande generalkonsul och vicekonsul var bistånd till de palestinska områdena en prioriterad uppgift.

Avtal med Unesco

FN:s nya ”granskningsgrupp”, som kommer att arbeta parallellt med en intern FN-utredning, leds av Catherine Colonna, tidigare fransk utrikesminister. Catherine Colonna har i omgångar varit delegat till UNESCO, som kritiserats för att tona ned den judiska samhörigheten med Jerusalem.
En grupp forskare anslutna till UNESCO kritiserade i oktober 2017 byrån för de ensidiga resolutionerna om Jerusalem och krävde ett nytt förhållningssätt.
”Unescos beslut om de heliga platserna i Jerusalem har misslyckats med att dra nytta av expertkunskap och kunskap”, sade forskarna i ett gemensamt uttalande vid en konferens i Israels huvudstad, skrev The Times of Israel.
Förutom Raoul Wallenberg Institutet är det Chr. Michelsen Institutet i Norge och danska institutet for mänskliga rättigheter som ska utreda terroranklagelserna mot UNRWA.
Espen Villanger, direktör för Chr. Michelsens Institutet (CMI), har jobbat i Världsbanken – en av Gazas största bidragsgivare – och har varit aktiv S-politiker. Socialdemokraterna i Norge har sedan Oslo-avtalet varit högljudda kritiker mot de länder som hotat att stoppat biståndet till UNRWA.

Nämnde inte Hamas våldtäkter

Den 6 november höll Louise Holck, ordförande för det danska institutet, ett tal där hon hänvisade till en rysk soldat som klädde av en 75-årig kvinna, tog strypgrepp och våldtog henne efter att hon vägrat klä av sig. Hon tappade flera tänder och fick flera revben avbrutna, sa Holck.
Institutets ordförande menade sedan att israeliska soldater skulle kunna göra detsamma, utan att nämna att Hamas-terrorister hade våldtagit och dödat israeliska kvinnor, skriver Jewish News Syndicate.
Under UNRWA:s högkvarter på Gazaremsan dolde Hamas-terrorgruppen en av sina viktigaste militära anläggningar, avslöjade den israeliska militären nu i februari.
Det underjordiska datacentret – komplett med ett el-rum, backup med industribatterier och boningsrum för Hamas-terrorister som drev datorservrarna – hade byggts just under den plats där Israel inte skulle överväga att leta, än mindre ha som mål för ett luftangrepp, skrev The Israel Times.
I några av UNRWA-tjänstemännens kontor hittades utrustning och dokument som tyder på ”att samma kontor också användes av Hamas-terrorister” uppgav Israels militär.
– Det råder ingen tvekan om att UNRWA:s personal visste att [Hamas] grävde en enorm tunnel under dem, sade officeren Benny Aharon till The Times of Israel.
– UNRWA ger skydd åt Hamas, UNRWA vet exakt vad som händer under jorden, och UNRWA använder sin budget för att finansiera en del av Hamas militära kapacitet, detta är säkert, sa han.
Vid huvudbyggnaden i FN-komplexet visade Aharon en rad kablar som löpte ner från FN-byggnaden och som försåg Hamas infrastruktur under jord med ström.