Israel ger nytt fredsförslag

Den terrorstämplade organisationen Hamas har fått ett förslag från Israel om en vapenvila på 40 dagar i utbyte mot att 40 personer ur gisslan släpps från Gaza, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Storbritanniens förre utrikesminister James Cleverly tog den 24 oktober emot familjer som har anhöriga som saknas eller hölls som gisslan av Hamas i Gaza. Foto: Rory Arnold

Detaljerna i Israels förslag på ett 40 dagars vapenstillestånd i Gaza studeras av Hamas, som har tagit emot ett utkast till förslag från vapenstilleståndssamtalen i Paris om en paus i militära operationer och utbyte av palestinska fångar mot israeliska gisslan, sade en hög källa nära samtalen den 27 februari.
Förslaget kommer efter flera dagars samtal i Paris mellan Israel-Hamas och medlarna USA, Egypten och Qatar.
USA:s president Joe Biden sa att Israel har gått med på att stoppa militära aktiviteter i Gaza under den muslimska heliga månaden Ramadan när den islamistiska gruppen studerade förslaget.
Baserat på ett uttalande från källan till Reuters, skulle förslaget till den första etappen av uppgörelsen pågå i 40 dagar och utbytet av fångar och gisslan skulle vara i ett övergripande förhållande på 10 till ett.

10 fångar mot 1 gisslan

Flygspaningsoperationer över Gaza kommer att upphöra i åtta timmar om dagen. Alla israeliska gisslan, inklusive kvinnor, barn under 19 år, äldre än 50 år, samt äldre och sjuka, måste släppas i utbyte mot ett visst antal palestinska fångar enligt förslaget.
I utbyte mot de 40 gisslan som listas under den humanitära kategorin kommer cirka 400 palestinska fångar att friges, enligt förhållandet mellan 10 fångar och en gisslan.
Förslaget innebär även ett gradvis återvändande av alla civila – utom män i militärtjänståldern – till norra Gazaremsan samtidigt som Israel positionerar sina styrkor bort från tätbefolkade områden i Gazaremsan.
Israel går även med på införsel av tunga maskiner och utrustning för att ta bort spillror och hjälpa till med andra humanitära ändamål, samt bränsletransporter som är nödvändiga för dessa ändamål, enligt kvantiteter som ska överenskommas. Hamas lovar att inte använda dessa maskiner och utrustning för att hota Israel.

Ett 50-tal redan döda

32 av de mer än 130 gisslan som fortfarande hålls fångna av Hamas är inte längre i livet, enligt en rapport som The New York Times redovisade i början av februari.
Med hänvisning till en konfidentiell bedömning utförd av israeliska underrättelsetjänsten, rapporterade tidningen att fler av gisslan hade dödats än vad man tidigare trott – fram till nu hade IDF bara bekräftat dödsfallen för 29 av de fångar som fortfarande är i Gaza.
Utöver de 32 bekräftade dödsfallen, bedömer IDF utifrån ”obekräftade underrättelser” att minst 20 ytterligare gisslan också kan ha dödats, heter det i rapporten, som citerar fyra militära tjänstemän som talade på villkor att de fick vara anonyma.