Israels gröna pass

Många butiker och serviceplatser i Israel är öppna igen efter en två månader lång nedstängning – men de är inte öppna för alla. Vissa tillåter bara kunder som är vaccinerade och som har ett så kallat ”grönt pass”.

Det israeliska certifikat visar att man har fått båda doserna av vaccinet mer än en vecka före utfärdandet. Foto: Pixabay

Deltagare på konserter är tvungna att visa detta certifikat som bevisar att man har fått båda doserna av vaccinet mer än en vecka före händelsen eller att de hade återhämtat sig från covid och antas vara immuna. Passen är giltiga i sex månader från vaccinationstiden. Certifikaten är personliga och inga andra är berättigade till dem för närvarande. Israel lanserade systemet näst sista helgen i februari när landet öppnade upp sin ekonomi efter landets tredje nedstängning. Nästan hälften av israelerna hade då fått den första av de två doser som krävs för att få immunitet.

Ej inträde utan pass

Gym, simbassänger, teatrar och hotell är endast öppna för passinnehavare, rapporterar Reuters. Liknande upplägg kommer sannolikt att granskas av andra länder som vill öppna samhället igen när deras befolkningar genomgått massvaccinationen. Barn under 16 år som återhämtat sig efter covid och därför är berättigade till ett pass kommer att listas på föräldrarnas pass. Det gröna passet utfärdas av staten Israels hälsovårdsministerium via myndighetens webbplats, via appen Traffic Light eller via hälsovårdsministeriets telefonlinje. De som ringer måste genomgå en identifieringsprocess i två steg: identitetsnummer och födelsedatum uppges och när systemet verifierat dessa data ringer systemet upp till det telefonnummer som anges. Den som är berättigad att få passet måste också ange ett faxnummer vid återuppringningen, som passet sedan kommer att faxas till inom några timmar.