Israeliskt luftvärnssystem till Finland

Det finska försvarsministeriet godkände i april den finska Försvarsmaktens köp av Davids Sling-systemet (Davids slunga) som Finlands nästa luftförsvarssystem. Det israeliska företaget Rafael Advanced Defence Systems kommer att leverera systemet.

Finland köper israeliskt luftförsvarssystem för miljardbelopp. Foto: US Missile Defense Agency

Värdet på upphandlingen utan mervärdesskatt är cirka 3,6 miljarder kronor. David’s Sling-systemet kommer att utöka den operativa räckvidden för Finlands markbaserade luftförsvarskapacitet avsevärt. Systemets minimikrav för flyghöjd sattes till 15 000 meter i offertförfrågan.

– Det här förvärvet kommer att skapa en ny förmåga för det finska Försvarsmakten att fånga upp mål på hög höjd. Samtidigt fortsätter vi den ambitiösa och långsiktiga utvecklingen av Finlands försvarsförmåga i en ny säkerhetsmiljö, sade försvarsminister Antti Kaikkonen i en presskommentar.

Den 5 mars förra året meddelade den finska Försvarsmakten att de två sista utmanarna för ett framtida luftförsvarssystem för höga höjder skulle vara två israeliska företag: Rafaels David’s Sling och Israel Aerospace Industries Barak-MX

Israels försvarsdepartement

Upphandlingen består av ett huvudkontrakt värt cirka 2,4 miljarder kronor exklusive mervärdesskatt och omedelbart utnyttjade optioner kopplade till huvudkontraktet värt 1,7 miljarder kronor. Kontraktet innehåller ytterligare optioner värda 2,4 miljarder euro exklusive mervärdesskatt. Eventuellt utnyttjande av dessa optioner kräver ett separat beslut.

Upphandlingsavtalet kommer att innehålla en separat del mellan Israels och Finlands försvarsministerier för att säkerställa försörjningstryggheten för systemet. Arrangemanget kommer att säkerställa tillgängligheten av kritiska systemkomponenter i alla säkerhetssituationer.

Davids Sling-systemet är ett luftförsvarssystem med lång räckvidd som utvecklats gemensamt av Israel och USA. Försäljningen av systemet till Finland kommer att kräva ett försäljningsmeddelande från USA:s regering.

Finsk industri

Den finska industrin kommer tillsammans med israeliska försvarskoncernen Rafael och amerikanska försvarskoncernen Raytheon att delta i integrationen av systemet och i planeringen och utrustningen av lednings- och kontrollelementen.

I juli 2018 användes Davids Sling för första gången i en krigssituation mot Syrien. Försvarssystemet är tänkt att användas mot fientliga flygplan, drönare, taktiska ballistiska missiler, medel- till långdistansraketer samt kryssningsmissiler, avfyrade på intervall från 40 till 300 km, rapporterade USA:s kongress i juni 2015.