Sydafrikansk parlamentariker avfärdar Amnesty-rapport

I början av februari släppte Amnesty International en rapport som anklagade Israel för apartheid. Den svarte sydafrikanske parlamentsledamoten Kenneth Meshoe avvisar anklagelsen och menar att ett hat mot Israel ligger bakom. ”De som säger att Israel är en apartheidstat vet inte vad apartheid egentligen är. De som gör sådana uttalanden minimerar den smärta som människor upplevde under apartheid.”

”De som säger att Israel är en apartheidstat minimerar den smärta som människor upplevde under apartheid och drivs av Israel-hat”, säger Kenneth Meshoe, ledamot i Sydafrikas parlament, här med sin hustru Lydia. Foto: ACDP

”Om sydafrikaner, svarta människor som jag, hade de rättigheter som israeliska araber har, skulle det inte ha funnits en väpnad kamp i Sydafrika” säger Kenneth Meshoe, ledamot i Sydafrikas parlament till Israel Report. ”Vi hade inte rösträtt och på grund av det hade vi ingen representation i parlamentet, vi hade inget att säga till om vad som hände där. Det är människor som hatar Israel som uttrycker sig på det sättet. De som aldrig säger något om de palestinska grupper som vill eliminera Israel från kartan drivs av fördomar och hat.”

Kenneth Meshoe har själv varit i Israel ett 20-tal gånger

”Jag upptäckte där att det fanns arabisk-israeliska domare som kunde döma judiska israeler. I Sydafrika var vita och svarta separerade från varandra och fick inte besöka samma skolor, sjukhus och badhus. Det fanns tider då det inte fanns några svarta advokater i vårt land.” ”I Israel finns det arabiska domare och advokater och jag har besökt skolor där araber undervisar judar. Något liknande hände aldrig i Sydafrika under apartheid. Första gången jag besökte Israel tittade jag efter skolor och bänkar som var avsedda enbart för judar. Jag hittade aldrig några,” betonar Kenneth Meshoe.

Politiska motiv och hat

Han menar att Amnesty Internationals rapport är skapad utifrån politiska motiv och ett hat mot Israel där formuleringar om apartheid blir ett försök att ge näring åt sin berättelse.

”Om vi hade haft alla dessa rättigheter som araberna har skulle Sydafrika aldrig ha fått en Nelson Mandela. Han var inte tillåten att röra sig, att välja skola, att välja advokat eller sjukhus. Israel är inte en apartheid-stat.” ”På grund av de krig som har utkämpats finns det check-points. Bakgrunden är att människor bär bomber, som är avsedda att sprängas på tåg, bussar och på torg. Varje ansvarsfull regering skulle ha kontrollstationer för att undvika terrordåd. De har ett ansvar att försvara sina medborgare.” ”Jag kommer aldrig att hålla med någon som anklagar Israel för apartheid. Det är definitivt ett sätt att minimera apartheidsystemet och det lidande som de svarta eller färgade i Sydafrika upplevde.”