Israel annekterar delar av Västbanken

I början av juni beordrade försvarsminister Benny Gantz den israeliska armén att förbereda sig för för politiska steg på de palestinska områdena. Uttalandet ses som en förberedelse för att annektera delar av de områden som – sedan Jordanien annekterade området i april 1950 – numera kallas för Västbanken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har under tre valrörelser inom ett år lovat att utöka Israels inflytande i de områden som intogs vid sexdagarskriget år 1967.

Planerna fick fullt stöd av USA:s president Donald Trump i januari i år, när den amerikanske presidenten redovisade sin fredsplan för Mellanöstern. Planen gav Israel rätt att annektera israeliska samhällen i området, samt Jordan-dalen.

Benny Gantz motsatte sig planerna i valrörelsen och menade att ett sådant steg behövde internationellt stöd. I koalitionsöverenskommelsen gick Gantz med på att det räckte med stöd från USA och från Knesset.

Israel motsätter sig omvärldens beskrivning av området som ockuperat, eftersom landet menar att sexdagarskriget startades i självförsvar.

Internationell kritik

Rysslands försvarsminister Sergey Lavrov och Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry varnade för att Israels annekteringsplaner hotar en tvåstatslösning vilket kan provocera en ny och farlig våg av våldsamheter i regionen, enligt ryska utrikesdepartementet.
I mitten av maj varnade Jordanien kung Abdullah II för en ”massiv konflict” om Israel fullföljer sin planer.
Europeiska unionen meddelade samtidigt att man kommer att använda alla diplomatiska kanaler för att få Israel att stoppa annekteringen.
Även Iran är kritiskt. Irans högste ledare Ali Khamenei lade den 22 maj ut en tweet som slog fast att ”den sionistiska regimen är en dödlig, cancersvulst och en skada för denna region. Det kommer utan tvekan att ryckas upp och förstöras. Sedan kommer skammen att falla på dem som ställer sina krafter till förfogande för en normalisering av förbindelserna med denna regim.”

Jordanien annekterade

De palestiska myndigheterna har förkastat Trumps fredsplan och har i protest mot annekteringsplanerna avslutat sitt säkerhetssamarbete med Israel, som ska förhindra terrordåd.
Transjordanien annekterade Judéen och Samarien efter Israels självständighetskrig år 1948. Transjordanien bytte därefter namn till Jordanien och området väster om floden Jordan fick benämningen Västra banken – Västbanken.
Efter att Jordanien förlorade Västbanken till Israel under sexdagarskriget 1967, förblev palestinierna där medborgare i Jordanien tills landet lade ned sitt anspråk på territoriet år 1988.