Israel i framkant mot drönarattacker

Israel ligger i framkant när det gäller att utveckla försvarssystem mot drönarattacker. I slutet av förra året (2021) meddelade Israels försvarsdepartement att landet har utvecklat ett modernt försvarssystem mot drönare. Marocko är ett av länderna som har köpt ett israeliskt anti-drönarsystem.

Israel kommer att sätta upp ett nytt ballongmonterat radarsystem med en avancerad förmåga att upptäcka drönare. Foto: Israel Defence Forces

Israel kommer att sätta upp ett nytt ballongmonterat radarsystem med en avancerad förmåga att upptäcka missiler, flygplan och drönare. Det nya systemet kommer att ”utgöra en betydande komponent för att stärka skyddet” av Israels gränser, sade försvarsdepartementet i ett uttalande. Systemet är framtaget för att varna för drönare som hotar israeliskt territorium. Bakgrunden är Irans försök att använda drönare med avancerad kapacitet från Libanon och Syrien. Det har förekommit ett antal misslyckade försök från iranska militärer att utföra attacker från syriskt territorium de senaste åren.

Varnade för drönarattacker

Iranstödda Hizbollah och Hamas investerar stora resurser för att komma över avancerade drönare som ska användas mot Israel. I början av året varnade Israel för att drönarattacker mot amerikanska styrkor och USA:s partners i regionen förväntas öka ”dramatiskt” under de kommande månaderna. Varningen skedde efter ett försök med ett drönarangrepp mot amerikanska styrkor vid en militärbas i Irak. Israel har genomfört flera insatser för att förstöra transporter av Iran-tillverkade vapen, inklusive drönare, till Houthi-rebeller i Jemen och Hizbollah-celler i Syrien. Trots dessa ansträngningar bedömer israelisk underrättelsetjänst att dessa grupper nyligen har fått nya iransktillverkade attackdrönare. Israel har på senare år attackerat iranska baser i Syrien hundratals gånger för att minska Irans förmåga att operera på syrisk mark.

Marocko och Indien

Den marockanska militären köpte nu i november ett israeliskt anti-drönarsystem. ”Vissa system har redan levererats, men det finns ingen information om värdet av affären eller antalet system som förvärvats”, sade den marockanska militärexperten Abdel Hamid Harfi till Defense News. Sommaren 2021 utsattes Indiens flygvapen på Jammu flygplats för en drönarattack, vilket ledde till ett beslut om utplacering av antidrönarteknik vid militära installationer över hela landet, rapporterade Hindustan Times. Tidningen konstaterade att landets militärstyrkor redan genomförde övningar med ett israeliskt anti-drönarsystem.