Iran och Turkiet hotar Israel med krig

Ett arabisk-islamiskt toppmöte i november beskrev Israel som en kolonial ockupationsregering och påstod att Israel medvetet dödar oskyldiga civila och attackerar sjukhus, skolor och moskéer.
Under mötet hyllade Irans president Ebrahim Raisi terrorgruppen Hamas och efterlyste en palestinsk stat från ”floden till havet” och upprepade slagorden om att förinta Israel som förekommit på Hamas-stödda demonstrationer i västvärlden.

Islamiska samarbetsorganisationen och Arabförbundet anordnade ett extraordinärt möte i Saudiarabien för att kritisera Israel.Foto: OIC

Under det extraordinära toppmötet i Saudiarabien, som anordnades av Islamiska samarbetsorganisationen och Arabförbundet, nämndes inte Hamas massaker i södra Israel den 7 oktober överhuvudtaget.

Syrien välkomnades tillbaka till Arabförbundet nu i maj efter att ha uteslutits år 2011 på grund av president Assads brutala krig mot sin egen befolkning. I inbördeskriget, som medförde att diktatorn Assad med hjälp av Ryssland och Iran kunde sitta kvar, dog omkring en halv miljon människor, medan 6,7 miljoner syrier blev flyktingar inom landet och 6,6 miljoner tvingades fly från Syrien vilket orsakade den största flyktingkatastrofen i Europa sedan andra världskriget.

Under mötet hyllade Irans president Ebrahim Raisi terrorgruppen Hamas för deras krig mot Israel och uppmanade muslimländer till sanktioner mot Israel.
”Vi kysser Hamas händer för dess motstånd mot Israel”, sa Raisi enligt iranska medier i sitt tal och menade att den enda lösningen på konflikten är en palestinsk stat från ”floden till havet” och upprepade därmed de slagord om att förinta Israel som förekommit på Hamas-stödda demonstrationer i västvärlden.

Iran hyllade massakern

Den iranska regimen hyllade massakern mot civila israeler den 7 oktober och organiserade omedelbart firande på gatorna. Irans proxystyrkor i Irak, Libanon, Syrien och Jemen har på senare tid attackerat både Israel och amerikanska styrkor i regionen med mängder av raket- och drönanattacker.

Mötet i Saudiarabien föregicks av en regional konferens i Ankara om Israels krig mot Hamas. Turkiets utrikesminister Hakan Fidan träffade då sin iranske kollega Hossein Amirabdollahian, som i precis hade träffat Hamas ledare i Qatar.
Utrikesministrarna varnade för att de väpnade grupper som Iran stödjer i regionen kan attackera Israel, rapporterade turkiska medier. Iranstödda miliser i Libanon, Syrien, Irak och Jemen har redan börjat attackera israeliska och amerikanska mål i regionen.

När Hakan Fidan blev Turkiets underrättelsechef år 2010 misstänkte Israel att det återspeglade en avsiktlig förändring i relationerna mellan Israel och Turkiet till förmån för Iran. Den tidigare israeliske försvarsministern Ehud Barak konfronterade offentligt spionchefens utnämning och hävdade att Fidan hade nära band med Iran, rapporterade Reuters.

Erdogan hotade med krig

En allians med Iran, Syrien, Hamas, Hizbollah i Libanon, Houthi-rörelsen i Jemen har på senare år allierat sig med miliser i Afghanistan, Bahrein, Irak och Pakistan för att förändra den strategiska balansen i Mellanöstern.
De slöt upp bakom Ryssland för att hjälpa den syriske diktatorn Bashar al-Assad att förbli vid makten och stödja hans krigsförbrytelser mot Syriens civilbefolkning. Det övergripande målet är att eliminera USA:s inflytande i Mellanöstern och utplåna den israeliska staten.

Israel kallade nyligen hem sina diplomater i Turkiet efter att Erdogan hotat med krig och hyllat terrorgruppen Hamas. Under ett stort massmöte i slutet av oktober varnade Turkiets president Israel för att Turkiet kan ”komma oväntat vilken natt som helst”. Hundratusentals åhörare gensvarade genom att ropa: ”Turkisk militär till Gaza”, enligt turkiska medier.

Israel kallade nyligen upp Rysslands ambassadör i Israel för att markera mot Rysslands stöd till Hamas och vägran att fördöma terrorattacken den 7 oktober. Representanter från Iran, Ryssland och Hamas träffades den 27 oktober på den iranska ambassaden i Moskva för att diskutera sin strategi i det pågående kriget mot Israel.