Anhöriga till gisslan i Sverige

Två anhöriga till gisslan som hålls av terrorgruppen Hamas besökte i november Sveriges riksdag, samt träffade regeringen och svenska medier.
Besöket skedde dagarna innan Israel och Hamas slöt ett avtal om vapenvila under fyra dagar då Hamas lovade att släppa 50 personer ur gisslan.

Rita Lifshitz, vars svärfar Oded, 83 år, är fast i den terrorstämplade gruppen Hamas klor besökte Sveriges riksdag i förra veckan. Hon kom till Sverige med Leon Yanai, vars syster Moran släpptes efter sju veckor i fångenskap. Foto: Max Federmann

En tillfällig paus i striderna mellan Israel och Hamas började kl. 07.00 fredagen den 24 november och samma kväll överlämnades den första gruppen med 13 kidnappade israeler.
Strax före vapenvilan besökte två anhöriga till gisslan som hålls av terrorgruppen Hamas Sveriges riksdag, samt träffade regeringen och svenska medier.

40-åriga Moran Stela Yanai hölls som gisslan av Hamas i Gaza men släpptes efter sju veckor i fångenskap den 29 november. Hennes bror Leon Yanai var en av dem som besökte Sveriges riksdag, samt träffade regeringen och svenska medier.
Moran befann sig på en stor musikfestival i Israel när Hamas genomförde terrorattacken.

Ett videoklipp som spreds i sociala medier visade senare hur hon befann sig i Gaza och bad för sitt liv. Yanai satt på marken och såg skräckslagen ut av alla nedsättande uttalanden om judar runt omkring henne – en av många hemska videor som hånfullt har lagts ut på nätet efter blodbadet, ofta uppladdade från offrens egna mobiltelefoner.
Moran är smyckesdesigner och hoppades kunna sälja produkter på musikfestivalen som utsattes för Hamas massaker.

Svensk anknytning

Även göteborgaren Rita Lifshitz, vars svärfar Oded är fast i den terrorstämplade gruppens klor, besökte riksdagen. Rita kom med båt från Grekland till Israel på 1980-talet, blev förälskad i landet och flyttade till kibbutzen Nir Oz, nära gränsen till Gaza, där hon träffade sin man.

När Ritas 85-åriga svärmor Yocheved Lifshitz efter 16 dagar som gisslan i Gaza frigavs den 23 oktober tog hon handen på en av de maskerade Hamas-terroristerna med maskingevär som hade hållit henne fången och sade ”Shalom”.
Vid den efterföljande presskonferensen berättade Lifshitz, sittande i en rullstol, att angriparna dödade och kidnappade både gamla och unga utan någon skillnad.

Hon bands fast vid en motorcykel och kördes till Gaza medan motorcykelföraren slog henne med en träpåk. De stal även hennes klocka och smycken.
Hon fördes sedan under jorden och gick kilometervis i våta tunnlar, i två eller tre timmar tills de nådde en stor hall.
Tillståndet för hennes man Oded, 83, var länge oklart men den 27 november kom . Deras hem har brunnit ner till grunden. Noya Dan, en 12-årig autistisk flicka som var granne till familjen Lifshitz, hittades död tillsammans med sin 80-åriga mormor. Oded hade lärt Noya att spela piano.
Mardrömmen fortsätter att upprepas i hennes sinne, sa Yocheved Lifshitz på presskonferensen.

Irans gisslan

Samtidigt som delar av gisslan har släppts fördömde Europaparlamentet Irans sätt att använda gisslan för att nå sina mål. Europaparlamentet fördömde försämringen av människorättssituationen i Iran och uppmanade till frigivning av godtyckligt fängslade aktivister och utländska medborgare.

Johan Floderus, en ung svensk EU-diplomat, greps till exempel på Teherans flygplats i april 2022 i samband med en privat turistresa med vänner.

Iranska myndigheter har anklagat Floderus, som hålls fängslad i Evin-fängelset, för spionage, en anklagelse som regimen ofta använder för att motivera arresteringar av utlänningar och dubbla medborgare.
Iran har även en svensk-iransk läkare, Ahmadreza Jalali som gisslan. Jalali greps 2016 under ett akademiskt besök i Iran och dömdes till döden i oktober 2017 anklagad för spionage för Israel.