Hypermodern akutmottagning i Tel Aviv invigd

I slutet av juli öppnades världens största akutmottagning vid Tel Aviv Sourasky Medical Center. Den 8 000 kvadratmeter stora anläggningen är utrustad med anläggningar för självincheckning och robotar för att guida människor rätt.

Öppnandet av akutsjukhuset i Tel Aviv den 28 juli 2022. Från vänster, president Isaac Herzog, hälsominister Nitzan Horowitz, sjukhusdirektören Ronni Gamzu och premiärminister Yair Lapid. Foto: Koby Gideon, GPO

Mobila robotar hjälper patienterna att hitta den avdelning de behöver och en app berättar exakt vad som händer med deras tester, resultat och behandling.
Automatiserade system kontrollerar patienternas temperatur, blodtryck, puls och blodets syremättnad. Resultaten kommer direkt in i sjukhusets datorsystem och om patienter löper hög risk kommer personalen att larmas omedelbart.
Anläggningen är designad både utifrån vanliga behov och en plötslig tillströmning av offer från krig och terror. Det finns 100 akutsängar för slutenvård, fler än något annat israeliskt sjukhus, och detta kan fördubblas i ett akutscenario.
Särskilda åtgärder görs för psykiatripatienter som behöver akutvård och det finns ett avskilt rum för personer som kommer in efter att ha blivit utsatta för sexuella övergrepp, där deras behov kan tillgodoses med extra lyhördhet, skriver Times of Israel.

Lapid besökte akuten

Anläggningen invigdes av president Isaac Herzog, premiärminister Yair Lapid, hälsominister Nitzan Horowitz och filantropen Sylvan Adams, en kanadensisk-israelisk affärsman som har finansierat flera högprofilerade projekt i Israel under de senaste åren. Han donerade 28 miljoner dollar till sjukhuset, som namnger akutavdelningen efter honom.
Innan ceremonin besökte premiärminister Lapid den nya akutmottagningen och dess olika avdelningar, tillsammans med sjukhusdirektören och professorn Ronni Gamzu, samt Sylvan Adams.
– Jag vill ge er beröm för att ni har byggt denna nya akutmottagning, den största och mest avancerade i landet. Det kommer att betjäna inte bara invånarna i Tel Aviv utan i hela landet. Den kommer att säkerställa att medborgarna i Israel får snabb, avancerad och högkvalitativ behandling, sade Yair Lapid under ceremonin.
– Denna akutmottagning kombinerar det allra bästa som staten Israel har att erbjuda: Vårt otroliga humankapital som producerar de bästa läkarna, sjuksköterskorna och medicinska teamen i världen, samt tekniken från en högteknologisk nation som utrustar dem med de mest avancerade verktygen för att kämpa för vår hälsa, fortsatte han.

Ingen lämnas bakom

Lapid hänvisade till den israeliska traditionen som säger: ”Vi lämnar ingen bakom oss”.
– Eller som i ert fall: ”Vi lämnar ingen vid ingången till akuten.”, sade Lapid, som betonade den judiska traditionen av medkänsla och ömsesidigt ansvar.
– Denna modell av judisk-arabisk samexistens borde också ingjuta stolthet hos alla medborgare i Israel. Alla dessa förverkligas dagligen på detta sjukhus och i hela hälsosystemet, sade Israels premiärminister, som lovade att han hade instruerat de brottsbekämpande myndigheterna att behandla det pågående våldet med järnhand, så att sjukhusets kapacitet inte skulle behövas i onödan.
– Jag lovar er att vi kommer att stödja och främja alla förslag som är utformade för att skydda er precis som ni skyddar oss. Läkarteamen kommer inte att överges.
Yair Lapid påpekade att både han och Sylvan Adams är barn till överlevande från Förintelsen.
– Du växte upp med en stor ansvarskänsla för staten Israel, för nästa generation, för dess hälsa och dess värderingar. Din far Marcel, i välsignat minne, skulle verkligen ha varit stolt över dig idag. Å staten Israels vägnar, tack! sade Lapid.