Hamas nazistiska rötter

Hamas har sina rötter i Muslimska brödraskapet, som grundades i mars 1928 av Hasan al-Banna, som i sin tur hämtade stor inspiration av Hitler. Av Hitler lärde han sig betydelsen av att använda propagandan för att hetsa till hat mot judarna.

Muslimska brödraskapets ledare Hasan al-Banna skickade hundratals av brödraskapets medlemmar för att få ”utbildning” av den nazistiska regimen på 1940-talet, rapporterade The New Arab år 2015. Foto: Commons wikimedia

Redan år 1935 hade brödraskapet skapat egen propagandaavdelning och från mitten av 1930-talet och framåt skickade Hasan al-Banna delegationer till nazisternas möten i Nürnberg. De anordnade demonstrationer mot egyptiska judar i slutet av 1930-talet och spred arabiska översättningar av Mein Kampf och Sions äldstes protokoll under en konferens för muslimska länder i Kairo, enligt The Times of Israel.

När andra världskriget sedan bröt ut fick nazisterna deras fulla stöd. När kung Farouk beviljade asyl till den nazistiska krigsförbrytaren Haj Amin al-Husseini den 20 juni 1946, hyllade al-Banna den tidigare muftin av Jerusalem som en hjälte. Haj Amin al-Husseini var en viktig länk mellan nazisterna och Muslimska brödraskapet.

Den 31 mars 1933 gjorde Haj Amin al-Husseini sitt första officiella besök hos den nye tysknazistiske generalkonsuln Heinrich Wolff i Jerusalem. Al-Husseini hade sitt första möte med Hitler i november 1941, då de diskuterade utrotningen av det judiska folket i Europa och i det brittiska palestinamandatet. Redan i januari 1941 rekryterade al-Husseini bosniska muslimer till Waffen SS.

Tränades av Hitler

Även Egyptens före detta stormufti Shiekh Ali Gomaa bekräftade att Muslimska brödraskapet skickade hundratals av sina medlemmar för att få ”utbildning” av den nazistiska regimen på 1940-talet, rapporterade The New Arab år 2015.

Shiekh Ali Gomaa, som är ledamot av Egyptens parlament sedan 2021, sa i sitt religiösa tv-program Wallahu Alam att brödraskapet ursprungligen grundades som en proselyt-rörelse innan det blev ett politiskt parti.

– De skickade 700 medlemmar för att träna under Hitler. Detta kom fram mycket senare i dokument som släpptes av tyska myndigheter, tillade han.

Gomaa sa att brödraskapet hade ”förändrat sin hud” från en religiös rörelse till ett makthungrigt politiskt parti med ambitioner att ta kontroll över Egypten.

Egyptens före detta stormufti har tidigare hävdat att brödraskapets grundare Hassan al-Banna samordnade med Hitler för att etablera en militär gren med hjälp av Haj Amin al-Husseini, Jerusalems stormufti mellan 1921 och 1937.

”Doktor död” blev muslim

Efter Adolf Hitlers nederlag i maj 1945 försvann många ledande nazister bort från Europa för att bli mottagna som hjältar i efterkrigstidens arabvärld. Egypten var en av de främsta destinationerna för tyska nazisters flykt till arabvärlden.

Aribert Heim, känd som ”Dr. Död” för sina groteska experiment på judiska fångar i koncentrationslägren Sachsenhausen, Buchenwald och Mauthausen konverterade till islam och blev ”farbror Tarek” Hussein Farid i Kairo, där han levde ett liv som läkare för den egyptiska polisen, enligt The Times of Israel.

Som nazi-läkare utförde han kirurgiska ingrepp inklusive organborttagning utan bedövning, injicering av bensin och halshuggning av judar med friska tänder så att han kunde koka skallarna rena för att göra skrivbordsdekorationer.

Två av Goebbels propaganda-experter, Alfred Zingler och Johann von Leers, blev Mahmoud Saleh respektive Omar Amin och arbetade på den egyptiska informationsavdelningen. 1955 hjälpte Zingler och von Leers till att etablera det djupt antisemitiska institutet för studier av sionismen i Kairo. Och Hans Appler, en annan av Goebbels medarbetare, tog sig namnet Saleh Shafar och blev expert för en egyptisk enhet som specialiserade sig på antijudisk och antisionistisk hatpropaganda.

Nazister skyddade i Egypten

Gestapo-agenten Erich Altern, Himmlers koordinator i Polen, blev Ali Bella, som arbetade som militärinstruktör i träningsläger för palestinska terrorister. Franz Bartel, en assisterande Gestapochef i Katowice, Polen, blev El Hussein och medlem av Egyptens informationsministerium. Hans Becher, en Gestapo-agent i Wien, blev polisinstruktör i Kairo. Wilhelm Boerner, en brutal Mauthausen-vakt, blev Ali Ben Keshir, som arbetade i det egyptiska inrikesministeriet och som instruktör för en palestinsk terroristgrupp.

I Irak försökte pronazistiska irakiska islamister, med stöd av Nazityskland och SS-mannen Haj Amin al-Husseini, störta den provästliga monarkin våren 1941, vilket misslyckades. De irakiska kuppmakarna bestämde sig då för att attackera Bagdads judar som bott i landet sedan fångenskapen i Babylon 2500 år tidigare.

Hundratals judar höggs ned med svärd eller sköts med gevär, några halshöggs i det som kom att kallas Farhud. Bebisar skars av på mitten och kastades i floden Tigris. Flickor våldtogs inför sina föräldrar. Föräldrar dödades skoningslöst inför sina barn. Hundratals judiska hem och företag plundrades och brändes ner.

Kibbutz Be’eri på gränsen till Gaza grundades av irakiska judar som flydde efter Farhud-massakern i Irak under andra världskriget. Kibbutzen drabbades hårt av Hamas terrordåd den 7 oktober förra året. Kibbutzen förlorade mer än 130 av sina invånare under massakern.