Fabrik för 257 miljarder i södra Israel

Ett amerikanskt elektronikföretag investerar 257 miljarder i en fabrik som ligger endast 24 km från gränsen till Hamas-kontrollerade Gaza.

Intel etablerade sin närvaro i Israel år 1974. I mitten av 1990-talet byggdes en stor tillverkningsanläggning i Kiryat Gat, som sedan uppdaterats i omgångar. Bilden är från 2008. Foto: Kiryat Gat-arkivet

Israel beviljar det amerikanska elektronikföretaget Intel 3,2 miljarder dollar (33 miljarder svenska kronor) för en ny fabrik för elektronikkretsar. Intel kommer att investera 25 miljarder dollar (257 miljarder svenska kronor) i fabriken, som kommer att byggas i södra Israel, drygt två mil från Gaza.

Investeringen är den största någonsin av ett företag i Israel. Nyheten kom när Israel befinner sig i krig med den palestinska terrorgruppen Hamas, i kölvattnet av Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Expansionsplanen för företagets anläggning i Kiryat Gat där Intel redan har en befintlig datachipfabrik är en ”viktig del av Intels ansträngningar att främja en mer motståndskraftig global leveranskedja, vid sidan av företagets pågående och planerade tillverkningsinvesteringar i Europa och USA”, sade Intel i ett uttalande, rapporterar Reuters.

– Tillväxten för våra Kiryat Gat-anläggningar är en enorm källa till stolthet för våra anställda i Israel, och en återspegling av deras orubbliga engagemang för excellens, säger Daniel Benatar, vice-vd för Intel Israel, i ett uttalande.

Tre kontinenter

Intel har investerat miljarder i att bygga fabriker över tre kontinenter för att återställa sin ledande ställning inom chiptillverkning och bättre konkurrera med sina rivaler. Den nya israeliska fabriken är den senaste investeringen från den amerikanska chiptillverkaren under de senaste åren.

– Stöd från Israels regering kommer… att säkerställa att Israel förblir ett globalt centrum för halvledarteknologi och expertis, betonade Intels vicepresident Daniel Benatar.

Israels president Benyamin Netanyahu hyllade investeringen som den största någonsin av ett globalt privat företag i landet. Kiryat Gat-fabriken, som är planerad att öppna 2028, kommer att anställa tusentals medarbetare.

Principavtal i somras

Halvledarjätten Intel ingick ett principavtal med den israeliska regeringen om att bygga chiptillverkningsanläggningen i Kiryat Gat redan i somras.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sa då att Intel-investeringen var ”oöverträffad” i Israel och att anläggningen skulle komma att använda den mest avancerade tekniken i världen.

– Detta är ett uttryck för stort förtroende för den israeliska ekonomin och speglar exakt styrkan i den fria ekonomi som vi har byggt, och den tekniska ekonomi som vi utvecklar här.

Som en del av avtalet kommer Intel att betala en skattesats på 7,5 procent, i jämförelse med de 5 procent som chiptillverkaren betalar till staten i dag, sade finansministeriet i ett uttalande. Dessutom kom man i somras överens om att Intel skulle få ett statligt bidrag på 12,8 procent av investeringsbeloppet enligt lagen om uppmuntran av kapitalinvesteringar.