Franska judar vill flytta till Israel

Aliyah- och integrationsministeriet i Israel har registrerat en ökning med 430 procent när det gäller antalet ansökningar från Frankrike sedan Hamas terrorattack den 7 oktober.
Bakgrunden är den ökande antisemitismen.

Israels Aliyahminister Ofir Sofer talar vid en Aliyah-mässa som hölls söndagen den 17 december 2023 i Paris. Foto: Minister Ofir Sofer/Telegram

Över 1 500 antisemitiska incidenter har skett i Frankrike mellan den 7 oktober och mitten av november – tre gånger det rapporterade antalet under hela 2022 då det registrerades 436 antisemitiska incidenter i landet.

En fransk judisk kvinna blev knivhuggen i sitt hem i den franska staden Lyon i början av november. Ett hakkors hittades klottrat på dörren till hennes hem, enligt polisen och stadens borgmästare.

Freddo Pachter, som började arbeta för Aliyah och integrationsministeriet år 2007 säger att han under sina 17 år som koordinator för invandringen av fransktalande till Israel, aldrig har sett en så hög efterfrågan.

– Vissa säger till mig att de är rädda för att vara i Frankrike för att de är judar, och de tog ner sina mezuzah, säger Pachter till The Times of Israel och syftar på pergamentrullarna som sätts på dörrposterna i många judiska hem.

– Det är outhärdligt att leva så, att dölja tecken på judendom när ingen skäms för att säga att de är kristna eller muslimer, fortsätter han.

Historisk antisemitism

I december anordnades flera evenemang i Frankrike som syftade till att ge information och råd till dem som vill flytta till Israel. Sammankomsterna i Paris, Marseille och Lyon drog vardera hundratals deltagare.

Det var bland annat antisemitismen i Frankrike som fick den moderna sionismens grundare Theodor Herzl – som korrespondent i Paris åren 1891–1895 – att år 1896 publicera boken Judestaten, där han argumenterade för att judar måste skapa en egen stat.
Bakgrunden var rättegången mot den fransk-judiske officeren Alfred Dreyfus, den så kallade Dreyfusaffären. En skenrättegång styrd av personer med antisemitiska åsikter lyckades få Dreyfus i fängelse för brott som han inte hade begått.

Antisemitismen i Frankrike fick ett nytt uppsving på 1940-talet, under tysk ockupation och via Vichyregimen, som samarbetade med nazistiska ockupanter för att deportera ett stort antal både franska judar och utländska judiska flyktingar till koncentrationsläger.

Efter de senaste årens valframgångar för högerextrema National Front visar undersökningar en ökning av antisemitiska övertygelser bland den franska befolkningen.

Första sedan 1938

Det är inte bara i Frankrike som antisemitiska attacker har inträffat sedan 7 oktober. I Berlin kastade angripare molotovcocktails mot en synagoga och ett judiskt församlingscenter i oktober. I månadsskiftet oktober-november satte någon eld på den judiska delen av Österrikes största begravningsplats och brände begravningsplatsens ceremonihall för första gången sedan Kristallnattens pogrom 1938 som genomfördes av nazistiska partimedlemmar, säger lokalbefolkningen till CNN.

165 bekräftade antisemitiska incidenter i Österrike hade då redan skett sedan terrorgruppen Hamas attackerade södra Israel den 7 oktober och dödade omkring 1 100 människor, vilket startade ett krig mellan Israel och Hamas.

Ungefär samtidigt stormade en våldsam folkhop ett flygfält och ett hotell i Dagestan, som letade efter judiska passagerare efter att ett flyg anlände från Israel till Dagestan, en rysk republik som gränsar till Azerbajdzjan och Georgien. På flygplatsen i Makhachkala skanderade en mobb slagord (som Allahu Akbar) och ockuperade flygplatsens lokaler på jakt efter judar eller israeler. De gick så långt som att kontrollera passagerarnas dokument och belägra flygplan på landningsbanorna.