Gaza-konflikt ledde till konfrontationer i själva Israel

Den senaste Gaza-konflikten resulterade i en våg av protester och upplopp i arabiska områden över hela Israel. Konflikterna som blossade upp mellan araber och judar inne i själva Israel överraskade många.

Polisen i staden Lod fick se upplopp och våldsamheter mellan araber och judar som levt i samförstånd i decennier. Foto: Israels polis

Det finns i dag cirka 1,8 miljoner araber med israeliskt medborgarskap, där majoriteten är muslimer. Araber utgör därmed omkring 20 procent av landet Israels befolkning. Som medborgare i Israel åtnjuter de rättigheter som yttrandefrihet och möjligheten att delta i fria val – till skillnad från övriga drygt 400 miljoner araber i Mellanöstern. Det sitter 14 araber i det israeliska parlamentet, Knesset, som sammanlagt har 120 ledamöter. Partiledaren Yair Lapid meddelade i början av juni 2021 att han har lyckats bilda en ny regering via en bred koalition som för första gången i historien hade stöd av partiet Ra´am som ska representera arabiska invånare i Israel. Konflikten mellan Hamas och Israel i mitten av maj ökade konfliktnivån mellan israeliska araber och judar. I takt med att himlen över Israel fylldes av missiler från Gaza uppstod upplopp och våldsamheter i flera städer i Israel mellan araber och judar som levt i samförstånd i decennier.

Överraskade många

I kuststaden Akko i norr slog en arabisk mobb en judisk man med stenar och käppar och i Tamra i norra Israel attackerade en arabisk folkmassa en judisk man som nästan slogs ihjäl. I Bat Yam, en förort till Tel Aviv, sparkade dussintals judiska extremister en arabisk man. Israeliska myndigheter stängde ned staden Lod i centrala Israel, första gången på decennier, och arresterade 280 personer som anklagats för upplopp, skriver New York Times. Den plötsliga vändningen, som på mindre än två hela dagar eskalerade från en lokal hyrestvist i Jerusalem till fullskalig konflikt i Gaza samt till utbredda sammanstötningar mellan judar och araber i själva Israel, kom som en överraskning, skriver tidningen.