I mitten av augusti 2020 normaliserades de diplomatiska förbindelserna mellan Israel och Förenade Arabemiraten, med direktflyg och öppna telefonlinjer som några av resultaten. För första gången någonsin avblockerades telefonlinjer till Israel av Förenade Arabemiraten.
Avtalet slöts via ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed.
I ett gemensamt uttalande sade de tre ledarna att Förenade Arabemiraten och Israel ”kommit överens om samarbete och sätta upp en färdplan för att etablera bilaterala relationer” och att Israel hade gått med på att stoppa annekteringen av den så kallade Västbanken.

Några veckor efter avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten undertecknade även Bahrain ett fredsavtal med Israel. Bahrain har tillsammans med Saudiarabien tillåtit flyg från och till Israel att flyga över landets luftrum. Bahrain var ett av de första arabiska länderna som övergav bojkotten mot Israel när landet år 2005 tecknade ett frihandelsavtal med USA.

I oktober 2020 kom Israel och Sudan överens om ett avtal om att normalisera sina förbindelser. Sudan har deltagit i flera krig mot Israel och efter sexdagarskriget 1967 – som föregicks av hot från arabländerna om att återigen försöka utplåna Israel – beslutade Arabförbundet i Khartoum i september samma år att säga tre historiska nej: ”Nej till fred med Israel, nej till ett erkännande av Israel och nej till förhandlingar med Israel.

I december 2020 följde Marocko efter Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan och upprättade sina diplomatiska förbindelser med Israel.
USA erkände samtidigt Marockos anspråk på den omtvistade Västsahara-regionen. Marocko hade då officiellt legat i krig med Israel sedan 1948 då landet hade en stor judisk befolkning på ca 250 000 personer. De anti-judiska upploppen 1948 i samband med att Israel utropades tvingade småningom majoriteten av marockanska judar att fly till Israel.

Ovanstående överenskommelser innebär att det nu är sex arabländer som har slutit fred med Israel. År 1978 slöt Egypten ett fredsavtal med Israels premiärminister Menachem Begin och år 1994 undertecknade Israel och Jordanien en fredsöverenskommelse.