Israel var det snabbaste landet i hela världen när det gäller att vaccinera sin befolkning. Redan i mitten av februari 2021 hade 50 vaccindoser per 100 invånare injicerats, då landet dygnet runt-vaccinerade mellan 150 000 och 200 000 personer per dag. Bakgrunden till att Israel klarade sig så bra var att landet köpte många vaccindoser snabbt.

Israeliska löften om att dela data kring en snabb vaccinationskampanj bidrog till att Israel kunde få ett fördelaktigt leveransavtal med Pfizer. Vaccinproducenten gick med på att fortsätta leverera doserna snabbt i utbyte mot delvis tillgång till den stora databasen med information som upprätthålls av landets nationella hälsovårdssystem.

I slutet av maj 2021 hade 63 procent av befolkningen fått minst en dos, vilket var dubbelt så stor andel som befolkningen i Europa och sex gånger större andel än övriga världen.

Landet ligger också i framkant när det gäller forskning mot covid och när det gäller att dela med sig av sina framgångar. Forskare från Ben-Gurion University i Negev har utvecklat ett snabbt och kostnadseffektivt test för att identifiera Covid-19 inom några timmar istället för dagar.