Erdogan hotade Israel med krig

I lördags eftermiddag hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med att starta ett krig mot Israel och skicka soldater till Gaza.
Han varnade Israel för att Turkiet kan ”komma oväntat vilken natt som helst”. Hundratusentals åhörare gensvarade genom att ropa: ”Turkisk militär till Gaza”.

Erdogan talar till massorna på Istanbuls flygplats Atatürk. Foto: Turkiets presidentkansli.

Under ett stort massmöte till minne av 100-årsjubiléet av bildandet av det sekulära Turkiet höll Turkiets president Erdogan ett eldigt försvarstal för den islamistiska terrororganisationen Hamas.

Erdogan anklagade Israel för krigsförbrytelser samtidigt som han utnämnde Hamas till ”frihetskämpar” och menade att västvärlden ville skapa en ny atmosfär av korsfarar-krig.

Turkiets president beklagade förlusten av det Osmanska imperiets territorier. Han påpekade att Gaza en gång var en del av det osmanska riket och likställde städer i Grekland, Makedonien, Syrien, Irak och Gaza med turkiska städer som ”med tvång togs bort från det turkiska hemlandet”.

”Oskiljaktiga delar

Förutom Gaza beskrev han även Aleppo, Mosul, Skopje och Thessaloniki som en gång ”oskiljaktiga delar av hemlandets territorium.”

”De skiljde oss från alla dessa länder som är lika mycket en del av oss som vårt blod, vårt liv och vår kärlek,” sa Erdogan och beskrev samtidigt Israel som en ”ockupant” och en ”inkräktare” i regionen och tillade: ”Väst står i skuld till dig, men Turkiet har ingen skuld till dig”.

”Israel, ni är dömda att lämnas ensamma. Alla vet att Israel är en bricka i regionen som kommer att offras när det är dags. Den främsta boven bakom massakern som utspelar sig i Gaza är väst”, sade Turkiets president som lovade att presentera Israel för världen som en krigsförbrytare.

Angrep väst

”Jag sa att Hamas inte är en terroristorganisation, och Israel var mycket störda av detta. Tja, vi förväntade oss inte något annat”, sade presidenten.

”Från och med nu kommer vi att fortsätta på vår väg med mottot att vi plötsligt kan knacka på din dörr en natt.”

Efter Erdoğans uttalande sa Eli Cohen, Israels utrikesminister, att diplomater i Turkiet har beordrats att återvända till Israel ”för att omvärdera förbindelserna mellan Israel och Turkiet.”

Erdogan menade att västerländska ledare inte ens kan uppmana Israel till vapenvila. ”Med denna senaste attityd har västvärldens synder återigen överskridit sina gränser.”