Unika pressträffar ska möta Hamas desinformation

Flera unika pressträffar alldeles i närheten av Gaza anordnas av Israels försvarsmakt som en respons på den desinformation som Hamas på senare tid har lyckats plantera i västerländska medier.
I centrum står IDF:s talesperson Jonathan Conricus, som nyligen besökte Sverige.

Jonathan Conricus besökte i maj Sverige i Vänskapsförbundet Sverige-Israels regi. Bilden är från hans föredrag på Livets ord i Uppsala. Foto: Ruben Agnarsson

Israel har full kontroll över gränserna och har återupprättat gränsstängslet som Hamas-terrorister trängde igenom när de utförde sin massaker natten till den 7 oktober då minst 1 400 israeler dödades, varav 1 033 civila, 299 soldater och 58 poliser. Attacken ledde även till att 3 400 sårades och över 220 personer togs som gisslan.
Natten till den 25 oktober försökte terrorister återigen ta sig in i Israel genom att använda dykutrustning och ta sig under vattnet från Gaza till stranden vid kibbutz Zikim strax norr om gränsen, men de stoppades av den israeliska försvarsmakten på stranden. Kibbutzen attackerades även den 7 oktober då den lyckades försvara sig mot Hamas försök att bryta sig in i kibbutzen.
– Detta visar att Hamas-terrorister fortfarande utgör ett hot mot israeliska civila och att vi måste vara alerta och vaksamma, sade IDF:s talesperson, svenskättlingen Jonathan Conricus i ett videouttalande på morgonen den 26 oktober.
Detta är bakgrunden till att Israel har tagit beslut om en markinvasion, för att se till att Hamas – som har målet att utplåna Israel – inte längre har en bas på Gaza för att attackera civila Israeler.
Conricus berättade att internationella medier dagen därpå, den 27 oktober, för första gången kommer att bjudas in till kibbutzen Holit, som ligger på gränsen till både Gaza och Egypten.
– Holit utsattes för en fruktansvärd attack den 7 oktober. Terrorister lyckades ta sig in, massakrerade civila, tog gisslan – på denna plats och i samhällen i närheten, säger Jonathan Conricus, som i somras besökte Sverige.

Desinformation från Gaza

Han gav även exempel på desinformation från Gaza som internationella medier har vidareförmedlat. En artikel i Forbes nio dagar tidigare (17 oktober) påstod att FN hade hävdat att bränslet skulle ta slut för sjukhusen i Gaza – inom 24 timmar – på grund av Israels fel.
Den 25 oktober kom samma varning i The Guardian om att bränslet kan ta slut så att sjukhusen på Gaza redan nästa dag tvingas att upphöra med operationer. Dagen innan hade UNRWA på Gaza anklagat Israel för bränslebristen.
– Det finns stora depåer med bränsle i Gaza. De kontrolleras av Hamas. De har kontroll över vem som får del av bränslet, sade Jonathan Conricus.
– Av någon anledning så frågar FN-organ och andra biståndsorganisationer oss och övriga världen om att få bränsle, men de ska fråga Hamas. Hamas har bränsle. Hamas prioriterar att använda bränslet för att kriga mot Israel, att förse ventilation och syre i sina tunnlar, för att skicka raketer in i Israel, för sitt militärkommando och för luftkonditionering och elektricitet för framstående medlemmar i Hamas – inte så mycket till sjukhus, fortsatte han.
– Hamas använder bränslet till sig själv för att kriga mot Israel istället för att se till att befolkningen får del av det. Situationen är svår i Gaza och det finns brist på många saker, men allt detta är Hamas ansvar. De har bränsle, de har kapacitet att generera vatten, de har mat och mediciner, men Hamas prioriterar sig själva så att de kan fortsätta kriga mot Israel, sade han och menade att felaktig information sprids när Hamas används som källa.
– Jag förstår att civila dör i Gaza, det är inget vi vill, och det är sorgligt, men vi strider inte mot den palestinska befolkningen, vi strider mot Hamas, betonade Jonathan Conricus.
– Hamas redovisar aldrig hur många Hamas-soldater som dödas. De har ett intresse att öka antalet civila offer. Både BBC och New York Times spred den felaktiga uppgiften om att Israel hade bombat sjukhuset på Gaza och att 500 civila hade dödats.

Filmer från terrorattacken

Den 25 oktober fick ett 100-tal journalister för internationella medier se filmer från Hamas terrorattack från den 7 oktober. Filmerna hade tagits via kroppskameror på de palestinska terrorister som infiltrerade södra Israel. Graeme Wood, en kanadensisk journalist på tidningen The Atlantic, var med på den presskonferens som IDF anordnade.
Han beskrev i CBC News hur videorna visade ”ren rovdjurssadism och ingen ansträngning att skona dem som inte utgjorde något hot.”
– Man såg ett antal människor, israeliska offer, samt gästarbetare från bland annat Thailand. I början av filmen levde de, i slutet av filmen var de döda. Ofta blev de skändade strax efter sin död, berättade han.
– Man såg en enorm grymhet, filmade från kroppskameror, kameror i israeliska hem eller från ögonvittnen. Det var otrolig mängd av saker som gjordes som verkligen avslöjar en sadistisk inställning. Jag hoppas att jag aldrig kommer att se något sådant igen, sade Graeme Wood.
– Jag har tidigare rapporterat om ISIS, exempelvis, och detta var jämförbart. Den stora omfattningen var ganska skrämmande. Det bästa jag kan göra är att försöka beskriva med ord vad jag såg. Det är vad jag gjorde med min artikel. Det du såg krossar ditt hjärta och får dig att tappa tron på mänskligheten.

Skröt över massmord

Han konstaterade att alla de 100 reportrar som närvarade visade en tydlig respons när de såg filmerna.
– De flesta frågor jag hade efter presentationen var existensiella. De handlade om människors omänsklighet mot andra. Det spelades även upp ett avlyssnat telefonsamtal från en Hamas-terrorist som ringde hem till sin familj. En av de mest upprörande sakerna var att lyssna till vad den konversationen handlade om sade han.
– Dels att höra den entusiasm i rösten som han uttryckte men också den blandning av entusiasm och förvirring som hans föräldrar gensvarade med, när han sade: ”Jag är en hjälte som dödade tio judar med mina egna händer”. Vi fick se dem som förgrep sig förvandlas till så förnedrande personer där barn och åldringar som springer igenom byn jagades i kapp för att dödas.
– Det träffar dig, riktigt, riktigt hårt, förklarade Graeme Wood, som beskrev hur budskapet på presskonferensen var att visa den stora skillnaden på hur Hamas och Israel behandlar civila och förklara varför Israel är så målmedvetna att få bort Hamas från Gaza.