Elida seglade till Israel

Det svenska segelfartyget Elida anlände i början av oktober till Israel med 47 passagerare ombord: politiker, journalister, Israelvänner och volontärer, förutom ordinarie besättning och musikteam.
Syftet är att uttrycka stöd till områdets enda demokrati Israel och till de förföljda kristna i Mellanöstern.

Segelfartyget Elida anlände i början av oktober till Haifa efter att ha seglat 4500 sjömil från Sverige, vilket motsvarar ett fjärdedels varv runt jorden. Foto: Ruben Agnarsson

Till vardags anordnar Elida bryggmöten kring Sveriges kuster och vid de skandinaviska turiststråken i Spanien och Kanarieöarna. Seglingen till Israel, som går under namnet Pilgrim 2023, skedde första gången i samband med Israels 70-årsfirande år 2018, bland annat som en reaktion på det svensk-inspirerade projektet Ship to Gaza, som samlat en rad Israel-fientliga organisationer inför sina seglatser till området.

Klockan nio på måndagsmorgonen den 2 oktober anlände Elida till hamnen i Haifa, efter att ha lotsats in i hamnområdet i sällskap med hamnlots och gränspolis. I inloppet spelade kapten Stefan Abrahamsson den israeliska nationalsången Hatikva på kornett innan incheckning av båten och passagerare tog vid. 4500 sjömil, vilket motsvarar ett fjärdedels varv runt jorden, hade avklarats sedan Elida lämna den svenska hamnen på Sveriges västkust den 19 augusti.

Dagen innan ankomsten till israel lämnade Elida staden Limassol på Cypern för de sista 15 timmarnas segling över Medelhavet. Det blev en etapp med mestadels frisk vind och lite sjögång.

Haifa-bo

Israelen Gabriel Confini från Haifa har seglat med Elida under flera säsonger.

– Där uppe är mitt hus, säger han och pekar upp mot Karmelberget som i alla tider har mött de många båtresenärer som genom historien har anlänt till Israel via hamnen i Haifa.

Philip Holmberg, som är en av ledarna för Ebenezer Operation Exodus, har varit med på hela resan.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att komma till Israel igen. Det är första gången det sker via båt. Att se berget Karmel från havet, det är ju helt fantastiskt, säger han.

– Nu närmar vi oss Haifa, vi går för motor den sista sträckan eftersom vinden har slackat. Vi har en mötespunkt med lotsen och alldeles strax kommer militärbåten, sade Stefan Abrahamsson inför ankomsten till Haifa.

Under Elidas besök i Israel väntade politikermöten, celebra besök på fartyget, musikevenemang där musikteamet uppträdde i hamnar och centra med en repertoar som har uppdaterats med klassiska svenska sånger.

Jerusalem som huvudstad

Riksdagsledamoten Magnus Jakobsson från Kristdemokraterna seglade med Elida till Israel. Han var den kristdemokrat som var först med att motionera om att flytta Sveriges ambassad till Israels huvudstad Jerusalem, vilket i dag är officiell politik för partiet, som är ett av partierna i Sveriges regering.

I början av september var 10 svenska riksdagsledamöter från Kristdemokraterna i Israel där de bland annat träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.