Bakgrunden till Turkiets folkmordsretorik

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som på senare år har upprörts över västvärldens erkännande av Osmanska rikets folkmord på 1,5 miljoner armenier år 1915, mobiliserar nu muslimvärldens stöd för folkmordsanklagelser mot Israel.

Bild från våren 1915 som visar armenier som dödades under det armeniska folkmordet. Bilden är tagen av Henry Morgenthau, USA:s ambassadör i Osmanska riket. Foto: Henry Morgenthau

President Erdogan påstår att han har lämnat in bevismaterial för att underbygga Sydafrikas folkmordsanklagelser mot Israel i den internationella domstolen i Haag.
Utspelet har startat en debatt i Israel om folkmordet som Osmanska riket begick på det armeniska folket i samband med första världskriget – ett folkmord som Israel fortfarande inte har erkänt.

– Ni är de riktiga folkmordsförövarna, sade Israels utrikesminister Israel Katz till Erdogan nu i januari med en hänvisning till just det armeniska folkmordet.

– Turkiets president, landet som utförde det armeniska folkmordet och trodde att världen skulle hålla tyst om det, är ”stolt” över att han idag överlämnade material till Haagtribunalen som anklagar Israel för folkmord, skrev Katz på X, före detta twitter.

– Vi har inte glömt den armeniska förintelsen och (Turkiets) massakrer på kurderna. Ni är de verkliga folkmordsförövarna. Vi försvarar oss från dina barbariska vänner (Hamas), tillade han.
Israel har i decennier avvisat armeniska vädjanden att formellt erkänna folkmordet som begicks under det Osmanska riket, eftersom man inte har velat försämra sina band med Turkiet och Azerbajdzjan, som förnekar att folkmordet under det första världskriget överhuvudtaget ägde rum.

Islamistiska rötter

Turkiets president Tayyip Erdogan sa redan i början av december att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu så småningom kommer att ställas inför rätta som krigsförbrytare på grund av Israels pågående offensiv i Gazaremsan, samtidigt som han kritiserade västländer som stöder Israel.

Redan år 2019 jämförde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Israel med Nazityskland i FN. Till skillnad från de flesta av sina västallierade och vissa Gulfstater, ser NATO-medlemmen Turkiet inte på Hamas som en terroristgrupp och Erdogan välkomnar terrororganisationens medlemmar i Turkiet.

Erdogan, vars styrande parti har islamistiska rötter, sa förra månaden att en så kallad kontaktgrupp av muslimska länder som bildades av Islamiska konferensorganisationen och Arabförbundet, för samtal om Gaza med olika västländer.

Samtidigt som Erdogan i förra veckan gick till rabiat angrepp mot Israel tog landets utrikesminister Hakan Fidan emot terrorgruppen Hamas ledare Ismail Haniyeh som år 2018 placerades på USA:s lista över globala terrorister. Ismail Haniyehs besök i Turkiet skedde strax efter att EU införde sanktioner mot Hamas politiska ledare Yahya Sinwar för hans roll i planeringen av massakern den 7 oktober i Israel. EU lade också till Sinwar på EU:s terrorlista.

Forskare eniga

Nästan alla historiker och forskare utanför Turkiet, och ett ökande antal turkiska forskare, erkänner massmorden av armenier i Osmanska riket som ett folkmord.

I april 1965 blev Uruguay den första nationen i världen som officiellt erkände det armeniska folkmordet. Frankrike var det första stora europeiska landet som år 2001 erkände massakrerna som folkmord, efter en långvarig kamp som ansträngde relationerna med Turkiet.

Tyskland antog en resolution i juni 2016 som erkände massakern på armenier som folkmord, trots skarpa varningar från Turkiet om att det kan skada de bilaterala banden.

USA:s president Joe Biden tog så sent som i april 2021 beslutet att kalla 1915 års massakrer på armenier i det osmanska riket för ett folkmord.

Yair Lapid berömde USA:s beslut och sa att det var ”ett viktigt moraliskt uttalande av Biden.”
– Jag kommer att fortsätta kämpa för ett israeliskt erkännande av det armeniska folkmordet, det är vårt moraliska ansvar som den judiska staten, tillade Lapid.

Idag erkänner ett 30-tal länder folkmordet, de flesta finns i Europa och Amerika och har erkänt folkmordet under de senaste två decennierna. Israel är därmed ett undantag bland västländer, vilket har att göra med landets relationer med Turkiet, skriver Jerusalem Post.

– Det är en av historiens märkliga vändningar att Israel, som grundats som en tillflyktsort för judar och där många säger ”aldrig mer”, har haft en uppförsbacke att erkänna folkmordet som var en föregångare till Förintelsen, konstaterade Jerusalem Post.