Sydafrika-banker förmedlar pengar till Hamas

Jerusalem Post avslöjar ett nätverk av sydafrikanska organisationer och företag som är djupt involverade i att finansiera Hamas-aktiviteter genom Al-Quds Foundation, en internationell grupp som USA har riktat sanktioner mot och som har förbjudits av Israel.
Företagen har konton registrerade i stora sydafrikanska banker: Standard Bank, Nedbank och Absa.

Baitul Maqdis har ett bankkonto i Nedbank, som de också använder för att överföra pengar från utlandet till Hamas-relaterade Al-Quds Foundation i Sydafrika. Foto: Stewart Harris

Al-Quds International Foundation bildades i Beirut 2001 av Hamas-medlemmar för att samla in pengar till terrororganisationen genom välgörenhet. Enligt det amerikanska finansdepartementet sköter ledningen för Hamas alla stiftelsens angelägenheter genom Hamas-medlemmar som sitter i styrelsen och andra administrativa kommittéer, medan alla dokument, planer, budgetar och projekt utarbetas av Hamas-tjänstemän, skriver Jerusalem Post.

Dessutom har flera höga Hamas-tjänstemän, inklusive de utpekade terroristerna Mousa Abu Marzook och Osama Hamdan, tjänstgjort i Al-Quds styrelse. Stiftelsen är en del av det omfattande nätverket av organisationer som är anslutna till Muslimska brödraskapet och leddes tills nyligen av sheikh Yusuf Al-Qaradawi, som blev känd i väst för sin ökända fatwa (en islamisk rättslig dom) som stödde och lovordade självmordsbombningar.

Sanktioner från USA

I dag leds stiftelsen av Sheikh Hamid bin Abdullah Al-Ahmar, en jemenitisk affärsman baserad i Turkiet, som är en ledande figur i Al-Islah-partiet i Jemen, en politisk gren till Muslimska brödraskapets verksamhet i landet.

Stiftelsen sanktionerades av US:s finansdepartement redan år 2012 för att de ”kontrolleras av och agerar på uppdrag av Hamas”. Sanktionerna innebar frysning av alla tillgångar som innehas av stiftelsen under amerikansk jurisdiktion och spärrandet av alla USA medborgare från att delta i transaktioner med den. Israel förbjöd stiftelsen av liknande skäl redan år 2009.

Trots sanktioner från USA och Israel fortsätter stiftelsen sin verksamhet över hela världen, med ungefär tretton filialer i olika länder, ibland med olika namn. I Sydafrika finns en registrerad organisation som heter ”Al-Quds Foundation SA” som öppet erkänner på sin nya webbplats att de är ”en gren av Al-Quds Foundation med huvudkontor i Libanon.”

Hamas aktiviteter

Stiftelsens webbplats listar Sheikh Ebrahim Gabriels som dess direktör, och den som leder den sydafrikanska filialen sedan 2019.
Dessförinnan var Gabriels tidigare president för Sydafrikas muslimska rättsliga råd (MJC) och för Sydafrikas United Ulama Council (UUCSA). Enligt Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center är MJC en del av Union of Good, en paraplyorganisation som består av över 50 påstådda välgörenhetsorganisationer världen över som engagerar sig i insamling och finansiering av Hamas-aktiviteter, även utpekad som en terrorgrupp enligt amerikansk lag sedan 2008.

2017 träffade Gabriels en Hamas-delegation ledd av medlemmar av Hamas politiska byrå Mohammad Nazzal och Maher Obeid. Han träffade också Hamas-ledaren Ismail Haniyeh i Gaza 2011 efter att ha åkt med på Ship to Gaza-flottiljens resa till Gaza. Dessutom besökte han Israel 2008 och träffade Raed Salah, ledaren för den Islamiska rörelsens norra gren som enligt uppgift är en utlöpare av Muslimska brödraskapet.

Den sydafrikanska avdelningen av Al-Quds Foundation har haft svårigheter att överföra medel till Hamas, uppger en källa till Jerusalem Post. Istället för att använda Al-Quds Foundations konto i Absa bank för att ta emot pengar från utlandet använde de därför istället konton som tillhör systerorganisationen Baitul Maqdis Foundation i Standard bank och Nedbank.