”FN-personal deltog i Hamas terrorattack”

UNRWA sparkar personal som utpekas för att ha deltagit i Hamas terrorattack den 7 oktober efter att Israel lämnat uppgifter om 12 anställda vid FN-organet för palestinska flyktingar. Även organisationens fordon och anläggningar ska ha använts under överfallet. Uppgifterna har fått både USA och Kanada att pausa finansieringen av UNRWA.

– Alla UNRWA-anställda som var inblandade i terrordåd kommer att hållas ansvariga, inklusive genom åtal, sade UNRWA:s chef Philippe Lazzarini. Foto: UN Photo/Srdjan Slavkovic

FN-organet för palestinska flyktingar sa i fredags att de hade sparkat ”flera” anställda som anklagats av Israel för inblandning i Hamas terrorattack mot samhällen i södra Israel den 7 oktober. Anklagelsen fick USA och Kanade att ställa in sin finansiering till organisationen.

Beslutet togs ”för att skydda byråns förmåga att leverera humanitärt bistånd”, sade UNRWA:s chef Philippe Lazzarini.
– Alla UNRWA-anställda som var inblandade i terrordåd kommer att hållas ansvariga, inklusive genom åtal, sade han enligt The Times of Israel.
Israeliska myndigheter hade lämnat information om personalens påstådda inblandning, sade han.

En hög israelisk tjänsteman berättade för nyhetssajten Axios att Shin Bet och IDF gav information som pekade på det aktiva deltagandet av UNRWA-anställda tillsammans med användningen av byråns fordon och anläggningar i terrorangreppet den 7 oktober.
– Detta var tillförlitliga och bekräftade underrättelser, sa tjänstemannen till Axios.
– Mycket av underrättelserna är ett resultat av förhör av terrorister som arresterades under attacken den 7 oktober.

FN-chef förskräckt

FN-chefen Antonio Guterres ”är förskräckt” över anklagelserna och en ”brådskande och omfattande oberoende granskning av UNRWA kommer att genomföras”, sade hans talesman Stephane Dujarric.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppgav enligt The Times of Israel att de var ”extremt oroade” av anklagelserna och hade ”tillfälligt pausat ytterligare finansiering” medan man granskade påståendena och FN:s plan för att ta itu med saken.
Även Kanada stoppade finansieringen till organisationen och sa att de var ”djupt bekymrade över anklagelserna om vissa UNRWA-anställda.”

Även om UNRWA:s uttalande inte specificerade hur många anställda de hade sparkat, avslöjade det amerikanska uttalandet att 12 anställda ”kan ha varit inblandade.”

UNRWA-lärare glorifierar terror

Nyligen avslöjade UN Watch, en ideell organisation som håller FN ansvarigt för att följa sina egna grundläggande principer, att en Telegram-grupp med 3 000 UNRWA-lärare firade Hamas massaker och våldtäkter den 7 oktober.

Gruppen fylldes med inlägg den 7:e oktober, minuterna efter att attacken började, som hyllade mördarna och våldtäktsmännen som ”hjältar”, glorifierar den ”utbildning” som terroristerna fått, delade med glädje bilder på döda eller fångade israeler och uppmanade till avrättning av gisslan.

– Detta är huvudådern när det gäller UNRWA-lärares uppvigling till jihadistisk terrorism, säger Hillel Neuer, verkställande direktör för UN Watch, en Genève-baserad icke-statlig organisation som övervakar världsorganet.

Bild på självmordsbombväst

En UNRWA-lärare som regelbundet lägger ut information om löner uppmanade till att döda israeler och glorifierade massakern den 7 oktober. Vid ena tillfället informerade han gruppens 3 000 UNRWA-lärare att ”löner kommer att betalas ut på söndag.” I nästa ögonblick delade han en video som glorifierade Hamas-attackerna och lade upp ett foto av en självmordsbombväst med sprängämnen, med texten: ”Vänta, judendomens söner.”

En annan UNRWA-lärare uppmanade civila i Gaza att inte lyssna på varningar från Israels armé om att gå ur vägen, utan istället fungera som mänskliga sköldar. UN Watch har inför den amerikanska kongressen och den tyska förbundsdagen visar dokumentation om hur UNRWA-lärare systematiskt indoktrinerar palestinska barn och främjar terrorism och antisemitism.