Australien ändrar Jerusalem-beslut

Australien ändrade i mitten av oktober beslutet att erkänna västra Jerusalem som Israels huvudstad, ett beslut som fattades för fyra år sedan av Australiens dåvarande premiärminister Scott Morrison och hans regering.

Under tusen år var Jerusalem Israels huvudstad och centrum för landets gudstjänstliv. Västra muren är det som är kvar av muren runt orådet av det judiska templet i Jerusalem som förstördes av Romarriket år 70. Foto: Omer Markovski

Morrissons beslut följde USA:s dåvarande president Donald Trump som i december 2017 erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Den amerikanska kongressen (1990 och 1995) och USA:s senat (1995 och 2017) hade då redan med förkrossande majoritet erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. USA:s ambassad flyttades från Tel Aviv till Jerusalem i maj 2018.
Australiens utrikesminister Penny Wong sa enligt BBC att 2018 års beslut hade undergrävt freden och ”försatt Australien i otakt med majoriteten av det internationella samfundet”, men hon hade i övrigt inte alls några synpunkter på vilka huvudstäder enskilda länder väljer.
Penny Wong, som själv är född i det muslimska landet Malaysia men ser sig som kristen, kallade den tidigare regeringens beslut för en ”cynisk pjäs” för att vinna över judiska väljare inför ett val i Australien.
Israels förre premiärminister Yair Lapid kritiserade Australiens beslut.
– Jerusalem är det enade Israels eviga huvudstad och ingenting kommer någonsin att ändra på det, sa han och tillade att Israel som en allmän regel inte definierade huvudstäderna i andra nationer, så andra länder borde inte göra det för Israel.

Huvudstad i 1000 år

Israels utrikesdepartementet kallade till sig den australiensiska ambassadören och meddelade att Israel ”uttrycker sin djupa besvikelse” över beslutet som beskrevs som ett resultat av ”kortsiktiga politiska överväganden”, rapporterar Times of Israel.
Den palestinske premiärministern Mohammed Shtayyeh välkomnade det ”kloka och djärva beslutet”.
Australiens utrikesdepartement raderade i tysthet så småningom även sitt erkännande av östra Jerusalem som palestiniernas huvudstad.
Raderingen kom efter att media rapporterat om att utrikesdepartementets webbplats fortsatt sade att ”i december 2018 erkände Australien det palestinska folkets strävanden efter en framtida stat med huvudstad i östra Jerusalem.”
Storbritanniens tidigare premiärminister Liz Truss berättade i oktober under ett möte med Israels dåvarande premiärminister Yair Lapid i FN att hon planerade en flytt av landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Utspelet ledde till att den romersk-katolske ärkebiskopen Vincent Nichols, som representerar England och Wales, och Church of Englands ärkebiskop Justin Welby protesterade mot planerna att flytta den brittiska ambassaden till Jerusalem.

Israels historiska huvudstad

Vid ett Israel-evenemang i augusti förklarade den nye brittiske premiärministern Rishi Sunak att Jerusalem är ”odiskutabelt Israels historiska huvudstad” och att det fanns ”mycket starka argument” för att flytta den brittiska ambassaden från dess nuvarande plats i Tel Aviv.
”Det är något jag skulle vilja göra”, sa han enligt The Times of Israel.
Kung David gjorde Jerusalem till Israels huvudstad redan för 3000 år sedan, vilket staden förblev i omkring 1000 år tills år 70 då judarna fördrevs från området och både staden och templet förstördes av Romarriket.
Under alla århundraden som olika imperier därefter dominerade området var Jerusalem en oansenlig stad som aldrig blev en huvudstad i något annat land – samtidigt som judar i förskingringen regelbundet bad ”Nästa år i Jerusalem” vid högtider som Pesach och Yom Kippur.
Jerusalem hade i slutet av 1800-talet endast omkring 20 000 invånare och var en betydelselös och övergiven stad i det Osmanska imperiet.

Judisk närvaro

Intresset för Jerusalem väcktes i modern tid på allvar först när det judiska folket efter nästan 2000 år i exil började återvända till området. Efter att arabländerna förkastat FN:s delningsplan och förlorat sitt angreppskrig mot den nybildade judiska staten år 1948 annekterade Jordanien Östra Jerusalem den 24 april 1950 – utan nämnvärda internationella protester – och fördrev samtidigt den judiska befolkningen från området.
Efter att Jordanien förlorat Östra Jerusalem till Israel i sexdagarskriget 1967 avsade sig Jordanien år 1988 – efter drygt 20 år – alla anspråk på området.
Jerusalem-lagen, som antogs av israeliska parlamentet Knesset den 30 juli 1980 och som deklarerade att Jerusalem är Israels eviga och odelade huvudstad, ledde till att många länder flyttade sina ambassader från Jerusalem till Tel Aviv.