Trolig olivpress i Getsemane

Ett rituellt bad från andra templets tid hittades nyligen i Getsemane av Israels antikvitetsmyndighet. Myndigheten konstaterar att det troligtvis fanns någon form av olivpress, för att göra olja, i området.

Arkeologen Amit Re’em bredvid det rituella badet. Foto: IAA

Getsemane är den trädgård vid foten av Olivberget i Jerusalem där Jesus och hans lärjungar bad kvällen före Jesu korsfästelse. Namnet kommer av de hebreiska orden Gat (press) Shemanim (oljor) och kan översättas olivpress.

Enligt Lukasevangeliet 22:44 var Jesu ångest i Getsemane så stor att ”hans svett blev som blodsdroppar som föll ner på jorden”.

Getsemane var ett viktigt resmål för tidiga kristna pilgrimer. I sitt verk Onomastikon (som traditionellt dateras före år 324) konstaterar historikern och teologen Eusebios av Caesarea att Getsemane var belägen vid foten av Olivberget. Han tillade att de kristna hade för vana att åka dit för att be.

Ett rituellt bad från andra templets tid hittades för några år sedan i det som kan vara den olivlund där Jesus tillbringade sin sista natt av ångest och accepterade sitt uppdrag innan han arresterades för att sedan korsfästas.

Första 2000-åriga fyndet

I december 2020 skrev Times of Israel att upptäckten av det rituella badet kan markera det första fyndet från Nya testamentets Getsemane. Det rituella badet från andra templets tid som hittades på platsen är det första beviset som kopplar platsen till den period då Jesus levde.

– För första gången har vi arkeologiska bevis för att något var här under andra tempelperioden, på Jesu dagar, sa Israels antikvitetsmyndighets Jerusalem-chef Amit Re’em till tidningen.
Fyndet pekar på möjligheten att det har funnits en oljepress på platsen, vilket verkar stämma överens med Nya testamentets namn på platsen.

Under den tid då Jesus vandrade omkring i Jerusalem skulle Getsemane ha varit ett fält utanför Jerusalems murar fullt av olivträd, vid foten av Olivberget.

Andra templets rituella bad är inte särskilt ovanligt för arkeologer att hitta: Det finns dussintals liknande bad i landet Israel – om inte hundratals, sa Re’em till The Times of Israel. Men detta rituella bad, även känt som en mikve, representerar den första gången ett fysiskt arkeologiskt bevis på den traditionella platsen i Getsemane, konstaterade han.

Troligen en oljepress

Enligt Amit Re’em fanns det troligtvis någon form av olivpress, för att göra olja, mitt på fältet, men denna hade än så länge inte upptäckts. Re’em sa preliminärt att upptäckten av det rituella badet utanför Jerusalems murar – alltså inte i en bostadsort – pekar på ett implicit behov av rituell renhet.

– Enligt den judiska lagen måste du renas när du producerar vin eller olivolja, sa Re’em.
– Så det är stor sannolikhet att det under Jesu tid fanns en oljepress på denna plats.

Upptäckten av badet skedde under byggandet av en tunnel för att länka den moderna Nationernas Kyrka till Kidrondalen, inför en nytt besökscenter. Sedan dess har Israel Antiquities Authority och studenter från Studium Biblicum Franciscanum genomfört och slutfört bärgningsutgrävningar på platsen.