19 000 missiler mot Israel

Ett omfattande raketanfall riktades den 12 juni mot norra Israel i det mest omfattande anfallet hittills från terrorgruppen Hizbollah efter den 7 oktober.
Tillsammans har Hamas, Hizbollah, Huthirebellerna och andra terroristgrupper avfyrat mer än 19 000 raketer mot Israel sedan den 7 oktober.

Bilden visar förödelsen i Askelon efter en missil från Gaza alldeles i början av det krig som Hamas startade den 7 oktober. Foto: Jamal Awad/Flash90

Den israeliska militären räknade till över 200 missiler under dagen där flera raketer blev nedskjutna, medan andra orsakade bränder på marken. Hizbollah motiverade attacken med att Hizbollah-generalen Taleb Sami Abdullah nyligen dödades i ett israeliskt angrepp i södra Libanon.
Terrorgruppen lovade att öka sina attacker som vedergällning för Israels eliminering av den högsta befälhavaren hittills under det pågående kriget. Vid befälhavarens begravning i Beirut sa den höga Hizbollah-tjänstemannen Hashem Safieddine att gruppen skulle öka intensiteten, kraften och mängden av sina operationer mot Israel, rapporterar The Times of Israel.
Abdullah har legat bakom många attacker mot norra Israel under de senaste åtta månaderna, främst mot staden Kiryat Shmona, övre Galileen och Golanhöjderna, uppgav Israels försvarsmakt (IDF).
På kvällen timmar innan han dödades, beordrade Abdullah ett raketanfall mot Kiryat Shmona-området där israeler hade samlats för att fira Shavuot.
Dagen efter Hamas attack den 7 oktober inledde Hizbollah nästan dagliga attacker mot israeliska samhällen och militära posteringar längs gränsen, som ett stöd till Hamas. Flera attacker har skett från Syrien.

Fem gånger starkare

Hizbollah är omkring fem gånger starkare än Hamas. Det gäller både antal raketer, sprängkraft på raketerna, räckvidden och antalet soldater, menar Jonathan Conricus, som var talesperson för den israeliska Försvarsmakten i höstas.
Israel har ännu inte har fattat ett beslut om att inleda en offensiv i Libanon och omvandla Gazaremsan till den sekundära fronten, men IDF uppger att de fortsätter att rikta in sig på Hizbollahs befäl bakom attackerna mot Israel.
Den senaste demonstrationen av Hizbollahs kapacitet, som har intensifierats under de senaste veckorna, representerar fortfarande bara en liten del av den Iran-stödda terrorgruppens vapenarsenal, rapporterar Ynet News.
IDF tror att Hizbollah förfogar över en rad precisionsvapen som huvudsakligen levererats av Iran under det senaste decenniet, eller vapen som har genomgått uppgradering och modifieringar baserat på lärdomar från konflikten. Israel förbereder sig även på att försvara sig mot ”svärmar” av Hizbollahs drönare.

Fler än 19 000 raketer

Hamas, Hizbollah och Huthirebellerna och andra terroristgrupper har avfyrat mer än 19 000 raketer mot Israel sedan massakern den 7 oktober i södra Israel, sade IDF den 10 juni.
De flesta avfyrades från Gazaremsan, även om raketangreppen från Libanon har ökat stadigt de senaste månaderna. IDF:s uppgifter inkluderar endast missiler som kommer in i israeliskt territorium.
Den 21 oktober, två veckor efter att Hamas inledde sin attack, noterade IDF att en av fem raketer från Hamas och Islamiska Jihad är missriktade och landar i Gaza. Hamas har också erkänt att några av dess raketer misslyckats.
I slutet av maj besökte den tidigare presidentkandidaten Nikki Haley södra Israel där hon pekade ut Iran, Ryssland och Kina som ansvariga för Hamas-massakern den 7 oktober. Massakern ”orkestrerades av Iran, fick stöd av rysk underrättelsetjänst och kunde genomföras tack vare pengar från Kina”, sade USA:s tidigare FN-ambassadör till reportrar i Sderot.
Iran förser terrorgrupperna Hamas, Hizbollah och Huthirebellerna med pengar, träning och vapen.