Verkligheten bakom dödstalen

Misslyckade raketuppskjutningar, Hamas användning av mänskliga sköldar, samt terrororganisationens placering av militär utrustning vid sjukhus, moskéer, kyrkor och bostadsområden har bidragit till höga dödstal i Gaza. Till detta kommer Hamas desinformation.

Skärmdump från en Hamas-video från konflikten som bröt ut i maj 2021 där Hamas stolt presenterar uppskjutningen av raketer från ett befolkat civilt område. Foto: Israeliska UD

Antalet misslyckade uppskjutningar från Gaza som landade i i Gazaremsan uppgår sedan 7 oktober till drygt 1000 missiler. Den explosion som skedde vid vid Al-Ahli-sjukhuset på Gaza den 17 oktober berodde exempelvis på en missriktad raket från Islamiska Jihad som hade träffat sjukhuset, enligt officiella israeliska, amerikanska, franska och brittiska undersökningar. 500 människor dog i explosionen enligt Hamas.

I kölvattnet av explosionen på Al-Ahli-sjukhuset, som orsakade stor upprördhet över hela arabvärlden, kom även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) med en utredningsrapport som visade att ett palestinskt rakethaveri troligen var orsaken bakom explosionen. HRW baserade sina resultat på foton, videor, satellitbilder och vittnesutlåtanden. Hamas avvisade rapporten och kallade den partisk för Israel.

Mänskliga sköldar

15000 palestinier har enligt Hamas hälsomyndigheter dödats i samband med Israels invasion av Gaza. Uppgifterna är inte bekräftade och det finns ingen hänvisning till hur många som dödats av missriktade missiler från Gaza.

Israel inledde en luft- och markoffensiv mot Hamas i Gaza efter att terrorgruppen Hamas utförde en brutal massaker där omkring 1 200 människor mördades och 240 personer togs som gisslan.

Den militära operationen som syftar till att avmilitarisera Hamas har försvårats av det faktum att terrorgruppen placerat sina militära anläggningar i sjukhus, skolor, moskéer och kyrkor.

– Vi uppmanar Hamas att omedelbart och ovillkorligt släppa alla gisslan. Vi fördömer Hamas användning av sjukhus och civila som mänskliga sköldar, skrev Josep Borrell Fontelles, EU:s utrikesrepresentant på twitter i mitten av november.

Desinformation

Hamas, som inte gör någon skillnad på om de som dödats är terrorister eller civila, har spridit en rad grovt felaktiga uppgifter i samband med kriget mot Israel.

I slutet av november distribuerade exempelvis terrororganisationen ett förfalskat brev som påstås ha skrivits av Danielle Aloni, som kidnappades tillsammans med sin 5-åriga dotter Emilia och hölls i fångenskap. I brevet, skrivet på hebreiska och översatt till arabiska, ska hon tacka Hamas för den ”extraordinära mänsklighet” som gavs till hennes dotter, som ”kände sig som en drottning”.

I brevet stod det också: ”Jag kommer för alltid att vara en kärleksfånge eftersom [Emilia] inte lämnade här med psykologiskt trauma för alltid.” Familjen Aloni har inte bekräftat detta brev eller uttalandena i det, även om det har spridits brett på sociala medier av terrorgruppen Hamas terrororganisation.
Detta brev är ett av många som gisslan tvingades skriva, enligt israeliska medier.