Iran: Palestinsk stat ”Från floden till havet”

Irans president Ebrahim Raisi sade under det extraordinära arabisk-islamiska toppmötet i Saudiarabien den 11 november att ”Den enda lösningen är en palestinsk stat från floden till havet”. Uttrycket har dessutom använts flitigt i pro-palestinska demonstrationer i västvärlden på senare tid.

Demonstranter i Iran bränner amerikanska och israeliska flaggor för att fira Hamas massaker den 7 oktober. Foto: Alireza Shanehchian

Uttrycket ”Från floden till havet” syftar på en palestinsk stat från Jordanfloden i öster till Medelhavet i väster och har använts sedan 1960-talet av palestinska terrorgrupper.

PLO:s ursprungliga mål var en stat som bara skulle omfatta palestinierna och ättlingar till judar som hade bott i området före den första vågen av judisk invandring för drygt 100 år sedan.

Terrorgrupper som Hamas och Islamiska Jihad använder begreppet som en uppmaning att förinta Israel och upprätta en islamisk stat inom samma gränser.
Hamas avvisar i sina stadgar ”alla alternativ till fullständig och fullbordad befrielse av Palestina, från floden till havet”. Islamiska Jihad menar att den israeliska närvaron i Palestina är en ogiltig existens.

Återkommande slogan

Uppmaningar till att förinta Israel förekom redan innan staten bildades i maj 1948. Arabförbundets ledare Azzam Pasha hotade med ett ”förintelsekrig” om en judisk stat skulle upprättas. Före sexdagarskriget 1967 fanns det nästan en enighet bland arabiska nationer om att utplåna Israel. Egyptens president Gamal Abdel Nasser var en av dem som upprepade kraven på att Israels existens skulle upphöra inför kriget. Irans ledare som Ali Khamenei och Mahmoud Ahmadinejad har på senare tid förespråkat Israels utplåning, tillsammans med antisemitisk retorik och förnekelse av Förintelsen.

Under ett stort massmöte till minne av 100-årsjubiléet av bildandet av det sekulära Turkiet i slutet av oktober höll Turkiets president Erdogan ett eldigt försvarstal för den islamistiska terrororganisationen Hamas.
Erdogan anklagade Israel för krigsförbrytelser samtidigt som han utnämnde Hamas till ”frihetskämpar” och anklagade att västvärlden för att skapa en ny atmosfär av korsfarar-krig.

Beklagade landförluster

Erdogan beklagade också att Ottomanska riket förlorade stora landområden i Arabien och Mellanöstern under första världskriget och beskrev Ottomanska imperiets territorier, inklusive Gaza, som ”en lika stor del av oss som vårt blod, vårt liv och vår kärlek.”

Under alla århundraden som Ottomanska riket förfogade över territoriet fanns det aldrig en tanke på att bilda en stat med det namn som kejsar Hadrianus namngav området med när Romarriket ockuperade Israel och Hadrianus försökte jaga iväg judarna för knappt 2000 år sedan. Än mindre fanns det några planer på att göra Jerusalem till en huvudstad.

Enligt 1844 års folkräkning av Ernst Gustav Schultz, forskare och konsul i Jerusalem för konungariket Preussen, hade exempelvis Jerusalem endast 15 510 invånare, varav 7120 judar, 5000 muslimer och 3390 kristna.