Tunnlar eller skyddsrum?

Medan Israel bygger skyddsrum till sin civilbefolkning och evakuerar sin befolkning både i norr och söder, bygger Hamas tunnlar åt sig själva, placerar militär infrastruktur bland civila och förhindrar sin befolkning att fly från krigszoner.

Hamas bygger tunnlar åt sig själva och lämnar civilbefolkningen utan skyddsrum och varningssirener vilket gör att den palestinska civilbefolkningen får förlita sig på Israels försvarsmakt (IDF) för att bli förvarnade när Hamas militäranläggningar angrips. Den 13 februari släppte IDF en bild av terrorledaren Yahya Sinwar som satt sig i säkerhet i Hamas terrortunnlar. Foto: IDF

Israelisk lag kräver att alla hem, bostadsbyggnader och industribyggnader ska ha skyddsrum. Dessa skyddsrum är avgörande för att skydda israeler från de 12 000 raketerna som avfyrats från Gaza sedan 7 oktober. Tillsammans med varningssirener samt ett kostsamt och avancerat luftvärnsrobotsystem som används för att skjuta ner Gaza-raketer ger skyddsrummen allmänheten säkra och befästa platser att gömma sig från vilket är anledningen till att så få civila israeler dödas.

Hundratusentals israeler har de senaste månaderna tillbringat ett stort antal dygn i skyddsrum. Det finns drygt 50 000 privata skyddsrum i Israel, som tillgodoser 1,3 miljoner människors behov. Till detta kommer offentligt finansierade skyddsrum.

Får förlita sig på Israel

Istället för att bygga skyddsrum, avlopps- och vattenreningsanläggningar, förbättra gammal infrastruktur, bygga skolor och till och med skapa strandresorter bygger Hamas tunnlar åt sig själv.

Utan varningssirener och skyddsrum förlitar sig de mer än två miljoner palestinier som bor på Gazaremsen på telefonsamtal, textmeddelanden eller flygblad från den israeliska militären som varnar dem om förestående anfall.

Ett gigantiskt nätverk av tunnlar som används till vapenförråd, terror-planering, smuggling och krigföring med syfte att förinta Israel finns under Gazaremsan. Snarare än att ge palestinier arbetstillfällen, elektricitet, mat och rinnande vatten, har Hamas och dess understödjare som Qatar, Iran och Turkiet spenderat miljardbelopp på tunnlar och raketer med ett mål i åtanke: att döda israeler samtidigt som organisationens ledare lever en överdådig livsstil med lyxiga villor vid Medelhavet.

Miljardbelopp

Det underjordiska tunnelnätverket ger Hamas och andra terrorgrupper skydd och möjlighet att lagra och skydda vapen, förflytta sig under jorden, kommunicera, träna, utföra offensiva attacker, transportera gisslan och dra sig tillbaka utan att upptäckas av israeliska eller egyptiska myndigheter.

Hamas och Iran hävdar att tunnlarnas längd motsvarar 500 kilometer. Tunnelsystemet går under flyktingläger, privata hem, sjukhus och moskéer. I november 2022 rapporterade exempelvis FN:s flyktingbyrå (UNRWA) att de hade hittat en tunnel under en grundskola som drivs av byrån.

Den 24 oktober 2023 släppte Hamas den 85-åriga gisslan Yocheved Lifshitz som beskrev hur hon fick gå i två-tre timmar genom fuktiga tunnlar tills hon och andra gisslan nådde en stor hall. Lifshitz berättade att Hamas tunnelsystem liknade ett ”spindelnät”.

Tunnlar och raketer

Den största kända tunneln upptäcktes av Israels försvarsmakt den 17 december 2023. Tunneln har flera förgreningar, VVS, el och kommunikationslinjer där den längsta förgreningen var cirka fyra kilometer lång på ett djup av 50 meter under jorden i vissa områden.

Tunnelnätverket har sitt ursprung i smugglingstunnlarna som förbinder Gazaremsan med Egypten på båda sidorna av Rafah sedan början av 1980-talet. Tunnlarna byggdes till Egypten för handel och smuggling. Den israeliska militären uppskattade år 2014 att Hamas hade spenderat mellan 30 till 90 miljoner dollar och 600 000 ton betong för att bygga tre dussin tunnlar.

I augusti samma år beskrev Fox News hur Israel hade förstört 32 terrortunnlar – var och en kräver motsvarande 350 lastbilslaster med byggmaterial och kostade upp till 3 miljoner dollar att skapa, enligt IDF.

I ett av sina sista tal år 2013 innan han avgick som president i Israel beskrev Shimon Peres Qatar som Hamas främsta finansiär. Jerusalem Post rapporterade att Peres ”anklagade Qatar och sa att Qatar inte hade rätt att spendera miljontals bensindollar för att göra det möjligt för Hamas att bygga raketer och tunnlar istället för att utveckla Gaza.”