Civila offer är Hamas mål

Hamas riktar in sin krigföring mot civila israeler. De startade kriget genom en massaker mot civila den 7 oktober och tog sedan hundratals civila som gisslan. Även raketerna från Gaza riktar in sig mot civila mål i Israel.
Dessutom använder Hamas civila palestinier som mänskliga sköldar när de opererar från hjärtat av civilbefolkningen, från barns sovrum, ifrån skolor och från moskéer och sjukhus.

De 500 människor som enligt hälsoministeriet i Gaza dödades i explosionen vid Al Ahli-sjukhuset och som orsakades av en missriktad raket som avfyrats av palestinska Islamiska Jihad räknas in dödstalen som hälsoministeriet presenterar. Skärmdump: Tasnim TV/commons Wikimedia

Hamas ondskefulla taktik att medvetet rikta in sig på civila israeler i kriget och samtidigt använda civila palestiniers lidande som ett vapen i propagandakriget mot Israel har gjort kriget på Gaza blodigt.
En stor skepsis inför de höga dödssiffrorna som Hamas hälsomyndigheter uppger infann sig genast efter explosionen på Al Ahli-sjukhuset på Gaza i oktober förra året då Hamas omedelbart påstod att 500 människor hade dödats i explosionen av en israelisk raket, trots att explosionen i själva verket berodde på en missriktad raket som avfyrats från Gaza av palestinska Islamiska Jihad. Exemplet avslöjar Hamas medvetna lögner om antalet civila offer liksom om orsaken till dödstalen.
Händelsen synliggjorde även hur medier i västvärlden okritiskt vidarebefordrade uppgifter från hälsoministeriet i Gaza. Stora mediekanaler som BBC och New York Times fick be om ursäkt för sin felaktiga rapportering om explosionen på Al Ahli-sjukhuset.
Hamas hälsoministerium sade i början av att dödssiffran på Gaza hade stigit till mer än 27 000 palestinier. Dödssiffran kan inte verifieras av oberoende källor och tros inkludera både civila och Hamas-krigare som dödats i Gaza, inklusive av terrorgruppers egna missriktade raketer.

12000 raketer mot civila

Över 12 000 raketer har avfyrats från Gaza mot civila mål i Israel sedan 7 oktober. Till detta kommer raketer från de Iran-stödda terrorgrupperna Hizbollah i Libanon och Huthi-rebellerna i Jemen. 100 000-tals israeler har på grund av detta evakuerats från södra och norra Israel. Mellan 10 och 20 procent av de palestinska raketerna som har avfyrats har landat inom Gaza vilket innebär mellan 1200 och 2400 missriktade palestinska raketer. Hur många civila Gaza-bor som dödats av dessa finns inga uppgifter om.
Israels armé uppgav i början av februari att 10 000 Hamas-terrorister hade dödats sedan 7 oktober, utöver de cirka 1 000 som dödades i Israel i efterdyningarna av terrorgruppens invasion och terrorangrepp den 7 oktober.
Hamas riktar in sin krigföring mot civila israeler. Det gäller massakern den 7 oktober, liksom tagandet av gisslan och raketerna som skickas från Gaza mot civila mål i Israel.
Dessutom använder man civila palestinier både som självmordsbombare och som mänskliga sköldar genom att Hamas utgår från civila områden, ifrån barns sovrum i hemmen, ifrån skolor och från moskéer och sjukhus.
Hamas förhindrar dessutom civila att evakuera sig från krigszoner och blockerar vägar. Hamas-medlemmar skjuter mot palestinier som försöker lämna områden sedan Israels försvarsmakt instruerat civila att lämna områden för deras säkerhets skull.

Svår uppgift

Det innebär att Israels försvarsmakt står inför en mycket svår uppgift när man ska neutralisera den islamistiska terrorgrupp som kontrollerar Gaza sedan 2007.
”Israel har gjort mer för att förhindra civila offer i Gaza än någon annan känd armé i världen har gjort”, hävdar John Spencer, professor, militäranalytiker och internationellt erkänd expert och rådgivare i urban krigföring.
I en omfattande tråd på X (tidigare Twitter) i slutet av januari gav Spencer flera exempel på försiktighetsåtgärder som Israels försvarsmakt (IDF) vidtar som han hävdade att andra arméer inte gör, åtminstone inte i samma utsträckning, eller inte alls.
Ett av de mest välkända exemplen på detta som han nämnde är sättet på vilket IDF implementerar olika metoder för varning att varna civila innan de börjar med ett angrepp mot Hamas, bland annat genom att ”ringa, sms:a och släppa små meddelanden på taket av en byggnad”, förklarade John Spencer som har skrivit i Time Magazine, New York Times, USA Today, Wall Street Journal och Washington Post och är en ofta återkommande militäranalytiker och kommentator för CNN, FOX, BBC och många andra nyhetsorganisationer.