Terrorgrupper möts i Moskva

Ett dussintal palestinska organisationer träffas i Moskva denna vecka för en ”inter-palestinsk dialog” dirigerad av Ryssland för att föra samman grupper där flera klassas som terrorgrupper.
De palestinska terrororganisationerna hade en pionjärroll i användningen av terrorism som ett strategiskt verktyg på den globala arenan.

Efter Hamas massakrer, serievåldtäkter och gisslantagning vill nu Moskva bidra till att terrororganisationen får en politisk roll.

Vice utrikesminister Mikhail Bogdanov berättade för den ryska statliga nyhetsbyrån TASS att mellan 12 och 14 organisationer kommer att delta i konferensen, som börjar den 29 februari och kommer att pågå under två eller tre dagar, rapporterar Tysklands utlandskanal Deutsche Welle (DW).
Mötet inkluderar representanter för de politiska grenarna av terrorgrupperna Hamas och Islamiska Jihad, samt Fatah, det politiska parti som leder den så kallade Västbanken och PLO, en bredare paraplyorganisation för alla palestinska grupper. Terrorgruppen PFLP finns också med i Moskva.
Ruslan Suleymanov, en oberoende rysk Mellanösternexpert baserad i Baku, säger till DW att han tror att Moskvas främsta mål är att visa att landet har ett visst inflytande på palestinska fraktioner och att använda timingen inför Rysslands presidentval för att visa upp sitt geopolitiska inflytande.

Terror som vapen

De palestinska terrororganisationerna hade en pionjärroll i användningen av terrorism som ett strategiskt verktyg på den globala arenan. De två största palestinska organisationerna, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och Fatah, var ryggraden i denna radikaliserings- och våldsprocess, som följdes av mindre palestinska fraktioner. Ingen annan organisation i världen, av någon ideologisk färg, hade en så lång, bred och inflytelserik terroraktivitet mellan mitten av 1960-talet och 1990-talet, konstaterar International Institute for Counter-Terrorism (ICT) på Reichmann University.
Stödet från arabstaterna, Sovjetunionen och dess östeuropeiska underrättelsetjänster var förutsättningen för de palestinska terrororganisationernas verksamhet.

Abbas KGB-agent

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas doktorerade på 1980-talet – samtidigt som han var agent åt den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB – om Förintelseförnekelse (”Det hemliga förhållandet mellan nazism och sionism”) vid Institute of Oriental Studies Patrice på Lumumba University i Moskva.
Inför mötet i Moskva denna vecka lämnade den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh in sin avgångsansökan den 26 februari för att bana väg för samtalen i Moskva. Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas har accepterat premiärminister Mohammad Shtayyehs avgång, rapporterade den palestinska nyhetsbyrån WAFA.
Tidigare i februari sa Shtayyeh till reportrar vid säkerhetskonferensen i München att Hamas var en integrerad del av den palestinska politiska arenan. ”De behövs på vår politiska agenda… Palestinierna måste vara under ett paraply”, sa han.
Den Fatah-ledda PLO-orgamisationen ”erkände” Israel 1993, delvis i utbyte mot en eventuell palestinsk statsbildning medan Hamas har förkastat den hållningen i flera år. Frågan är därför hur en överenskommelse mellan grupperna kommer att se ut. Är PLO:s erkännande bara ett spel för gallerierna? I Radio Monte Carlo en vecka efter Oslo-avtalet 1993 påstod Arafat att avtalet var en del av PLO:s plan från 1974 att förinta Israel.