Stor israelisk export till arabländer

Trots en arabisk bojkott som har pågått i decennier, exporterar Israel varor till arabländerna i betydande mängder.
Länder i Mellanöstern och Nordafrika stod för 10 procent av Israels export år 2016.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

En rapport från Tony Blair Institute for Global Change visar att Israels export till Gulfstaterna år 2016 uppgick till omkring en miljard dollar per år. All denna export kanaliserades indirekt genom tredje land, som Jordanien eller Turkiet, men mestadels via europeiska och andra länder utanför Mellanöstern.
Länder i Mellanöstern och Nordafrika stod för 10 procent av Israels export år 2016. Det totala värdet av denna export beräknades till 7 miljarder dollar. Den palestinska myndigheten, Turkiet och Gulfstaterena var de länder som Israel exporterade mest till.
Arabförbundet och dess medlemsländer bojkottade länge Israel och stoppade all handel med Israel. Även bojkotter mot icke-israeliska företag som gör affärer med Israel har förekommit liksom svartlistning av företag som gör affärer med företag som gör affärer med Israel.

Stark ekonomi

Trots alla bojkottförsök har Israel lyckats bygga upp en av de starkaste ekonomierna i regionen och bojkotten bland medlemsländerna har avtagit med tiden.
Egypten (1979), den palestinska myndigheten (1993), Jordanien (1994), Bahrain och Förenade Arabemiraten (2020) har undertecknat fredsfördrag som innebär att bojkotten har avslutats. Algeriet, Marocko och Tunisien verkställer dessutom inte bojkotten.
Den arabiska bojkotten hade en måttlig negativ inverkan på Israels ekonomi men en betydande negativ inverkan på välfärden i de deltagande arabiska länderna.
Idag är Syrien och Libanon de enda arabstaterna som aktivt verkställer den primära bojkotten, medan även Iran verkställer den som medlem i Islamiska konferensen.
I oktober 2018 köpte Saudiarabien spionutrustning för över 250 miljoner dollar från Israel. I augusti 2018 gjorde Förenade Arabemiraten en hemlig upphandling av program som förvandlar telefoner till övervakningsenheter genom användning av spionprogram.
Israel exporterar även naturgas till Egypten efter ett avtal på 15 miljarder dollar som undertecknades 2018.