Näste arabledare att sluta fred?

Ska Sudan, med premiärministern Abdalla Hamdok, bli nästa land som Israel sluter fred med? Historiskt har landet legat i krig i decennier med Israel.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Sudan var officiellt i krig med Israel i samband med det arabisk-israeliska kriget år 1948 och i sexdagarskriget 1967. Det var i Sudans huvudstad Khartoum som Arabförbundet därefter i september 1967 sade tre historiska nej: ”Nej till fred med Israel, nej till erkännande av Israel och nej till förhandlingar med Israel”.
Sudan deltog inte aktivt i Yom Kippur-kriget 1973, eftersom de sudanesiska styrkorna anlände för sent för att delta. Israel har historiskt gett stöd till kristna miliser som legat i inbördeskrig med den sudanesiska regeringen.
I januari 2016 bröt Sudan sina relationer med Iran, som landet hade haft i tre decennier. Samtidigt klargjorde Sudans utrikesminister Ibrahim Ghandour att man kunde tänka sig att normalisera banden med Israel under förutsättning att USA:s regering upphävde de ekonomiska sanktionerna.

Israeliska flyg över Sudan

I februari 2020 träffades den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och ordföranden för Sudans självständighetsråd, Abdel Fattah al-Burhan, i Uganda, där de enades om att normalisera banden mellan de två länderna. Senare samma månad fick israeliska flygplan flyga över Sudan.
Landets premiärminister Abdalla Hamdok sade nyligen att en normalisering krävde en samhällsdebatt i Sudan och han ville inte att beslutet skulle knytas till USA:s beslut om att ta bort Sudan från terrorlistan, vilket väntas ske nu i höst.