Profeternas bibliska geografi

Bibeln anger i Hesekiel kapitel 38 namnen på en rad länder som i slutet av vår tidsålder kommer att angripa Israel: bland annat Gog och Magog, Rosh, Meshek och Tubal.
Vilka geografiska områden representerar dessa länder i dag?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Gog och Magog beskrivs i Hesekiel 38 som ett land ”längst upp i norr” vars furste kommer att samla en allians av nationer – som Rosh, Meshek och Tubal – med avsikten att anfalla Israel.
Perser, nubier och putéer, samt Gomer och Togarmas folk nämns också i sammanhanget.
Meshek och Tubal identifieras oftast, utifrån uppgifter av den judiske historikern Flavius Josephus, med områden i det moderna Turkiet. Även Magog förknippas med Turkiet, men Flavius Josephus knyter även namnen Gog och Magog till folkgruppen skyterna, nomader som bodde i områden norr om Svarta havet och Kaspiska havet.

Iran och Egypten

Perser är en folkgrupp som idag utgör majoritetsbefolkningen i Iran där de utgör drygt hälften av landets invånare. Nubier är en afrikansk folkgrupp i södra Egypten och norra Sudan. Putéer är en folkgrupp som ibland knyts till Egypten, men som Flavius Josephus kopplar till grannlandet Libyen.

Länderna Gomer och Togarma låg i områden i Kaukasus kring Svarta havet och Kaspiska havet; där länder som Turkiet, Armenien och Georgien i dag ligger.