Är en av de viktigaste och mest firade högtiderna inom Judendomen. Den firas till minne av att Gud räddade dem från egyptiernas hand, och uttåget ur Egypten under Mose ledning. Detta kan man läsa om i 2 Mosebok. 

Pesach firas i år den 8–16 april, som i den judiska kalendern börjar den 15 Nissan. Denna högtid firas av de flesta judarna oavsett hur religiös man är. Pesach, som betyder “passera förbi”, har sitt ursprung i uttåget ur Egypten då dödsängeln gick förbi husen, vars dörrkarmar hade bestrukits med blodet från ett slaktat lamm.

Något av det viktigaste innan Pesach börjar är att man tar bort “Chametz”, produkter som är jästa, som bröd och liknande. Detta måste städas ur hemmen innan högtiden startar, det är givet från Gud i 2 Mosebok 12:15. Därför kallas högtiden ibland “Det osyrade brödets högtid”.

Under första dagen i Pesach så har man en stor måltid som kallas “Seder”. Denna måltid är en kväll av förståelse av vad som hänt och varför man ska fortsätta med denna traditionen. Under Sedermåltiden (seder betyder ordning) går man igenom händelserna i en viss ordning för att komma ihåg hur Gud räddade dem ut ur Egypten. Yngsta barnen får ställa frågor om varför, och kvällen börjar med “Varför är denna kväll olik andra kvällar? ”och så fortsätter det hela kvällen. Det står i 2 Moseboken 10:12 så att du ska kunna berätta för dina barn och barnbarn vilka stora gärningar jag har utfört bland egyptierna och vilka tecken jag har gjort bland dem. Och ni ska inse att jag är Herren.”

Det är mycket symbolik under Sedermåltiden, bland annat när det gäller maten man äter. Alla har en tallrik framför sig med olika små rätter som symboliserar saker från uttåget ur Egypten. Ett ben, gärna av lamm för att påminna om lammet som slaktades.  Ett ägg, som dels symboliserar pånyttfödelsemen också är symbol för templets religiösa helgoffer. Bittra örter som symboliserar slaveriets bitterhet. Någon grönsak som symboliserar markens och vårens gröda. Charoset, en blandning av malda nötter, äpplen och vin som symboliserar det murbruk som gjordes i Egypten av de judiska slavarna. Saltvatten eller ättika, som symbol för de tårar som judarna fällde i sitt elände. Man har också det ojästa brödet Matza, 3 osyrade tunnbröd på ett eget fat.