Forskare i Israel sade i slutet av februari att de bara är några veckor borta från att utveckla ett vaccin mot coronavirus.
Myndighetspersoner i landet räknar med att läkemedlet ska finnas tillgängligt inom 90 dagar efter att nödvändiga tester har avslutats, enligt den engelska tidningen Daily Mail.

Israels Vetenskaps- och teknikminister Ofir Akunis sade: ”Grattis till MIGAL (The Galilee Research Institute) för detta spännande genombrott. Jag är övertygad om att det kommer att ske ytterligare snabba framsteg, vilket gör att vi kan få fram ett välbehövligt svar på det allvarliga globala COVID-19-hotet.”

Efter fyra års forskning som finansierats av Israels vetenskaps- och teknikdepartement har MIGAL:s forskare utvecklat ett effektivt vaccin mot coronavirus IBV, som sedan kommer att anpassas för att skapa ett vaccin mot det Coronavirus som drabbar människor.

Ministern Ofir Akunis har instruerat sitt departement att snabbt ta fram alla godkännandeprocesser med målet att få vaccinet ut på marknaden så snabbt som möjligt.

Oralt vaccin

Möjligheten upptäcktes som en biprodukt till MIGAL:s utveckling av ett vaccin mot IBV (Infectious Bronchitis Virus), en sjukdom som drabbar fjäderfän.

Coronavirus hos fjäderfä har hög genetisk likhet med det som drabbar människan. Eftersom det använder samma infektionsmekanism ökar sannolikheten för att uppnå ett effektivt mänskligt vaccin på mycket kort tidsperiod, skriver MIGAL på sin hemsida.

– Med tanke på det angelägna globala behovet av ett humant coronavirusvaccin, gör vi allt vi kan för att påskynda utvecklingen, sade David Zigdon, vd för MIGAL.

–  Vårt mål är att producera vaccinet under de kommande 8-10 veckorna och att uppnå ett godkännande inom 90 dagar. Detta kommer att vara ett oralt vaccin, vilket gör det särskilt lämpligt för allmänheten.

MIGAL är ett forskningsinstitut som är specialiserar sig på bioteknik och datavetenskap, växtvetenskap, jordbruk och miljövetenskap och livsmedel, näring och hälsa. Företagets anställda inkluderar 90 doktorander och 190 forskare.