Paris överrabbin: ”Ingen framtid för judar i Frankrike”

Det är tydligt i dag att det inte finns någon framtid för judar i Frankrike. Jag säger till alla som är unga att åka till Israel eller till ett säkrare land, säger Moshe Sebbag, chefsrabbi för Stora synagogan i Paris.

Moshe Sebbag, chefsrabbi för Stora synagogan i Paris, uppmanar franska judar att flytta till Israel. Foto: Stora synagogan i Paris

Sebbags kommentarer kom efter att extremhögerpartiet vunnit den första omgången av det franska parlamentsvalet, där extremvänsterpartiet kom tvåa.
”Många Ashkenazi-judiska familjer som fanns här sedan före andra världskriget kunde inte tänka sig att rösta på National Rally, trots att vänstern har varit antisemitisk på senare tid. Judarna är i mitten för att de inte vet vem som hatar dem mest”, sa Sebbag enligt Jerusalem Post.
Frankrike, liksom de flesta andra länder i väst, har upplevt en ökad antisemitism sedan den 7 oktober, från 436 registrerade incidenter 2022 till 1 676 år 2023.
74 procent av de antisemitiska incidenterna inträffade efter den 7 oktober. Men den kanske mest vulgära antisemitiska attacken utreds för närvarande efter att tre tonårspojkar gripits misstänkta för en gruppvåldtäkt av en 12-årig judisk flicka.
Pojkarna åtalades för gruppvåldtäkt, dödshot, antisemitiskt våld, försök till utpressning, intrång i privatlivet, våld och förolämpningar.
Frankrikes överrabbin Haim Korsia sa att han var förfärad: ”Rättvisan måste bestämt sanktionera förövarna av denna avskyvärda handling. Ingen kan ursäktas från denna aldrig tidigare skådade antisemitiska våg. Ingen kan bortse från att hatmördarna också har sin del av ansvaret.”

Macrons stöd chockerar judar

Nederlaget för den franska presidentens parti i den första omgången av parlamentsvalet kan leda till en kontroversiell allians mot extremhögern – och en eventuell judisk emigration.
Macrons underförstådda stöd för en ”antisemitisk”, ”pro-Hamas” extremvänster chockerar franska judar, skriver The Times of Israel.
För endast två år sedan fick Frankrikes president Emmanuel Macron ett oreserverat stöd från stora judiska samhällsgrupper, som betraktade hans center-orienterade politik och parti som det bästa tillgängliga bålverket mot politisk radikalism.
Men nu känner sig många franska judar förrådda av Macron, som förra veckan utlyste snabba parlamentsval som slog tillbaka och stärkte extremhögern. Han har visat ett outtalat stöd till ett parti med ett problem med extremvänsterns antisemitism, för att motverka nationalisternas uppstigning.
Macron, som kommer att sitta kvar som president oavsett parlamentets valresultat, ”stödde precis ett parti som kontrolleras av pro-Hamas-styrkor”, skrev Yohann Taieb, en fransk-judisk journalist, på X i början av juli.

Antisemitisk kommunist

I valet till Europaparlamentet den 9 juni vann det högerextrema partiet lett av Marine Le Pen och Jordan Bardella den största andelen av rösterna (32 procent). I ett beslut som häpnade nationen utlyste då Macron ett tidigt val till det franska parlamentet för att stävja extremhögerns uppgång genom att förena dess rivaler bakom sitt eget parti.
Den här taktiken misslyckades spektakulärt i parlamentsvalet då Macrons parti förlorade platsen som huvudalternativ till extremhögern. Den platsen gick till en koalition som hastigt etablerades inför valet genom en union mellan socialistpartiet och ett extremt vänsterparti som leds av kommunisten Jean-Luc Melenchon som många franska judar hävdar är en antisemit.
Betydande framgångar för extremvänstern och extremhögern, som båda har extremt fientliga attityder mot Macron och hans parti, skulle sannolikt allvarligt begränsa Macrons förmåga att leda lagstiftning och genomföra viss politik.
Många franska judar delar inte Macrons uppenbara preferens för den yttersta vänstern framför den yttersta högern och avvisar politiker från båda ytterligheterna. Framstående franska judar sa att de skulle rösta för att blockera extremvänstern från makten, som de anser vara värre, skriver Jerusalem Post.
Jean-Luc Melenchon sa i ett tal 2017 att judar var en aggressiv minoritet som föreläser resten av landet, vilket han menade var ”motsatsen” till vad det franska samhället handlade om. Macrons partis tänkta samarbete med Melenchons parti kändes som ett svek för vissa franska judar.
”För Macron handlar det om att göra allt för att behålla makten”, skrev Yael-July Nahon, en fransk-judisk författare, på X i början av juli. ”Franska judar offras först. Vem blir nästa?”
Omkring 50 000 franska judar har gjort aliyah under det senaste decenniet, mer än dubbelt så många som under det föregående