Nya utgrävningar blottlägger historien

Varje år besöker miljontals personer Västra muren för att be eller för att titta på nya arkeologiska fynd. Under jorden finns nämligen starka bevis på det judiska folkets mångtusenåriga relation till Jerusalem.

Foto: USA:s ambassad i Jerusalem
USA:s utrikesminister Michael Pompeo och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte Västra muren i Jerusalem i mars 2019, i sällskap av Rabbi Shmuel Rabinowitz, ambassadör David Friedman och Western Wall Heritage Foundation Director Mordechai Eliav.

Israel Antiquities Authority har visat att det som finns under området kring Västra muren är nästan lika betydelsefullt som det som är ovan jord, konstaterar forskaren och arkeologen Dr. Avi Solomon nyligen i Jerusalem Post. Dr. Solomon har mer än 20 års erfarenhet av utgrävningar i Gamla stan i Jerusalem och i Västra murens tunnelsystem.

De arkeologiska fynden beskriver det judiska livet i Jerusalem, både vid tiden för det första templet (3000 år sedan) och det andra templet. Dr. Solomon pekar ut rester av ett fyrarumshus från tiden för kung Hiskia, som var kung i Juda under belägringen av Sanherib 701 f. Kr.

– Inuti resterna av huset hittade arkeologer krukhandtag med den gamla hebreiska inskriptionen ”krukor för kungen”, berättar Solomon och förklarar att behållarna innehöll föremål som vete, korn och oliver som fördes till kung Hiskia.

– Kung Hiskia visste att Sanherib skulle börja sin belägring, och han samlade därför in skatt från jordbrukssamhällena.

Kungligt sigill

Förutom krukhandtagen – 100 meter från det första templets väggar – fanns ett kungligt sigill i ruinerna, som innehöll en teckning av en bågskytt, pilar och en båge. En annan upptäckt som illustrerar det nära sambandet mellan det judiska folket och tempelområdet är Great Bridge Route, en bro som hasmonéerna byggde under det andra århundradet f. Kr. för att leda vatten från Salomos pooler i Betlehem hela vägen till templet. Akvedukten var en av Jerusalems primära vattenkällor i 2 000 år fram till det brittiska mandatet.

En liten romersk teater nära Västra muren som användes av romarna efter templets förstörelse finns också att beskåda under jorden. Salomon antyder för Jerusalem Post att den romerska teatern, nära platsen där templet hade förstörts, kan ha varit kopplat till Bar Kokhba-revolten åren 132-135 e.Kr.

Ett rituellt bad från Herodes tid nära ingången till templet upptäcktes 2009. Stegen in till det rituella badet som ristades in i stenen för tusentals år sedan finns fortfarande kvar. I direkt anslutning finns en annan offentlig byggnad från Herodes tid.

Koppling till Davids stad

Om utgrävningarna fortsätter kan nätverket av tunnlar skapa en koppling mellan denna del av staden till Davids stad, som ligger utanför den gamla stadsmuren, berättar Shmuel Rabinowitz, rabbinen för Västra muren och Israels heliga platser för All Israel News.

Arkeologiska undersökningar som knyter det judiska folket till Tempelberget är kontroversiella. USA lämnade Unesco i december 2018 för att denna FN organisation gett efter för muslimska länders krav på att förneka den historiska kopplingen som det judiska folket bevisligen har till Jerusalem och till andra bibliska platser.

En skylt från Israels överrabbinat varnar judiska besökare från att gå in på Tempelberget. Trots skyltningen har antalet judar som besöker platsen ökat stadigt varje år. År 2022 besökte 51 483 judar Tempelberget jämfört med 34 651 år 2021, rapporterar All Israel News.