MS Exodus sjösatte en judisk nation

Fartyget MS Exodus ställde sommaren 1947 det brutala brittiska agerandet mot överlevande från Förintelsen i en blixtbelysning. Händelseförloppet bidrog till att världsopinionen för en judisk stat förändrades

Det skadade immigrantfartyget Exodus när det bogseras in i Haifas hamn i juli 1947, efter att det bordats av den brittiska flottan. Foto: US Holocaust Memorial Museum

Staten Israel utropades den 14 maj 1948 i enlighet med FN:s delningsplan från den 29 november 1947, dagen efter att Storbritannien den 13 maj hade överlämnat det Brittiska Palestinamandatet till FN.

Under en period när nazisternas förföljelse av Europas judar pågick som värst och folkmordet på sex miljoner slutfördes begränsade Storbritannien den judiska immigrationen till det Brittiska Palestinamandatet kraftigt.

Ett policydokument (White paper) från maj 1939 utfärdades av den brittiska regeringen som en reaktion på den arabiska revolten i mandatet 1936–1939, som krävde stopp för judisk immigration. Dokumentet begränsade den judiska invandringen till 75 000 judar under fem år och lät ytterligare immigration bestämmas av den arabiska befolkningen.

Vid utgången av de fem åren i maj 1944 hade endast 51 000 av de 75 000 immigrationsbevisen utnyttjats. Britterna tillät då invandringen att fortsätta med 1 500 judar per månad, tills den återstående kvoten var fylld. 

Restriktiv policy

Även efter Auschwitz befrielse då hela världen blev varse folkmordet mot judarna behöll britterna sin restriktiva policy. Från december 1945 till slutet av mandatet 1948 tilldelades ytterligare 1 500 certifikat för judiska invandrare varje månad, enligt Arieh Kochavis artikel ”The Struggle against Jewish Immigration to Palestine” (1998) i Middle Eastern Studies.

Under åren 1936–1948 kom trots detta 100 000 judar till det brittiska Palestinamandatet en summa som inkluderade illegal invandring.

Den 11 juli 1947 gick över 4 500 överlevande från Förintelsen ombord på det slitna passagerarfartyget Exodus för att bryta den brittiska blockaden. Detta passagerarfartyg blev en symbol för britternas behandling av de judar som överlevt och ville komma till Israel. Fartyget blev en internationell symbol för behovet av judisk suveränitet, skriver World Jewish Congress på sin hemsida.

Två dödades

Brittiska styrkor bordade fartyget när det närmade sig Haifa och förde det till Haifas hamn där de tvingade bort passagerare från fartyget. Två passagerare dödades och ytterligare ett dussintal skadades. Brittiska styrkor transporterade sedan förintelseöverlevarna tillbaka till Frankrike där de beordrades att gå iland. När de vägrade lämna fartyget valde de brittiska myndigheterna att vänta på att de frivilligt skulle gå i land, men istället utlyste passagerarna en hungerstrejk, vilket ökade den internationella uppmärksamheten och tvingade de brittiska myndigheterna att hitta en annan lösning.

De beslutade att skicka de överlevande till Tyskland, där de skulle placeras i läger. Situationen utlöste ett internationellt ramaskri. En amerikansk tidningsrubrik om händelsen löd ”Back to the Reich”. Stora protester utbröt över hela Europa.

Bara några månader senare, den 29 november samma år, 1947, röstade Förenta nationerna för skapandet av staten Israel, vilket fick journalisten Ruth Gruber att beskriva MS Exodus som ”skeppet som sjösatte en nation”, skriver World Jewish Congress.