Miss Sydafrika lydde inte regeringens Israel-bojkott

Miss Universum-tävlingen genomförs i december i staden Eilat i Israel, rapporterade det israeliska turistministeriet den 26 oktober i år. Den sydafrikanska regeringen drog då tillbaka sitt stöd till Miss Sydafrika Lalela Mswane för hennes resa till Israel.

Lalela Mswane ville åka till Israel men hade inte stöd av Sydafrikas regering.
Foto: GCIS

I samband med att Miss Universum-arrangemanget firar 70 år anordnas den i år i Israel. Nathi Mthethwa, Sydafrikas minister för sport, konst och kultur, sade enligt den sydafrikanske dagstidningen Daily Maverick: ”Det har visat sig svårt att övertala arrangörerna av Miss Sydafrika-tävlingen att ompröva sitt beslut att delta i Miss Universe evenemanget som är planerat att hållas i Israel under december månad 2021. Det som under de första diskussionerna verkade som engagerande, konstruktiva och progressiva diskussioner, möttes senare av ett obehagligt uppträdande som är oförsonligt och som saknar förståelse för de potentiellt negativa effekterna som ett sådant beslut kan få för en ung svart kvinnas rykte och framtid.”

Liten, högljudd grupp

De sydafrikanska tävlingsarrangörerna hävdar att evenemangen inte har något med politik att göra. Stephanie Weil, VD:n för Miss Sydafrika-organisationen, släppte ett uttalande som förklarade att en ”väldigt, väldigt liten, men extremt högljudd, grupp har försökt, och misslyckats, att hindra Mswanes möjligheter att delta i den prestigefyllda internationella tävlingen”. Som det såg ut verkade det alltså som om Lalela Mswane skulle åka till Israel trots att regeringen i Sydafrika drog tillbaka sitt stöd för henne. Än i det sista var det oklart om hon verkligen skulle resa till Israel. I slutet av november meddelade Israel att alla resenärer från Sydafrika fortsättningsvis skulle stoppas med hänvisning till att en ny covid-19 variant hade upptäckts i det sydafrikanska landet. En delegat från Förenade Arabemiraten kommer att delta under evenemanget.