Israels flygvapen på mässa i Dubai

I november visade Israel för första gången upp sin försvarsteknik på Dubai Air Show. Landets försvarsdepartementet skickade en delegation till Förenade Arabemiraten, ledd av flygvapenchefen, efter att länderna normaliserade sina förbindelser förra året.

Brasiliens president Jair Bolsonaro i Israels monter i samband med Dubai Air Show.
Foto: Alan Santos

Israels försvarsdepartement skickade en officiell delegation som leddes av flygvapenchefen Amikam Norkin till Dubai Air Show i november, som ett tecken på de stärkta militära banden mellan Israel och Förenade Arabemiraten sedan de två länderna normaliserade sina relationer förra året. Sju israeliska företag, de flesta statligt ägda, reste till försvarsutställningen i Förenade Arabemiratens största stad, en av de främsta vapenmässorna i världen, skriver Times of Israel, som konstaterade att en israelisk monter i Dubai representerade ett nytt och historiskt inslag för att stärka banden mellan länderna. Det statligt ägda Israel Aerospace Industries visade upp en rad bemannade och obemannade drönare och Rafael Advanced Defense Systems visade sin ”drönarsköld” som upptäcker och förstör drönare med laser.

Strategisk tillgång

Den israeliska flygvapenchefen Amikam Norkin samtalade med tyska flygvapnets chef Ingo Gerhartz, Muhammad Hiyasat – befälhavaren för Royal Jordanian Air Force och flygvapenchefen i Förenade Arabemiraten, Ibrahim Nasser Muhammad al-Alawi, som besökte Israel månaden innan. Förenade Arabemiraten har enligt uppgifter till Times of Israel länge varit intresserade av att köpa ett antal israeliska vapensystem, inklusive Iron Dome-luftförsvarssystemet. ”Samarbetet som växer och byggs upp mellan Israel och Förenade Arabemiraten efter Abraham-avtalet är en strategisk tillgång”, sa försvarsminister Benny Gantz, och syftade på de avtal som slöts mellan Israel och ett antal arabländer med USA som medlare.

Abraham-avtalen

Det så kallade Abraham-avtalet är ett gemensamt uttalande mellan staten Israel, Förenade Arabemiraten och USA, som gjordes den 13 augusti 2020. Uttalandet markerade den första offentliga normaliseringen av relationerna mellan Israel och ett arabiskt land sedan Jordanien slöt fred med Israel år 1994. Utställningen i Dubai hade deltagare från länder som USA, Ryssland och Israel. Mer än 100 företag från USA visade upp sig. Mer än 80 000 besökare förväntades komma till Dubai Airshow som pågick mellan den 14 och 18 november.