Israelisk ”Grab and go”-teknik i butiker

Det israeliska startup-företaget Trigo installerar nu kontant- och kassafri shoppingteknik i en centralt belägen butik i Tel Aviv. Kunder kan välja sina produkter och därefter gå ut och hoppa över kassakön. Butiker i Storbritannien, Tyskland, USA och Nederländerna har redan installerat företagets teknik.

Trigos kassafria shoppingteknik har redan levererats till den brittiska livsmedelsjätten Tesco. Foto: Commons wikimedia

Självutcheckning och online shopping får nu sin utmanare. Avancerad teknik och digitaliserad verksamhet med friktionsfri handel förändrar återigen livsmedelsbutikerna, skrev affärstidningen Forbes i slutet av förra året.
Trigos affärsidé är att driva på digitaliseringen av butikskedjor. Det är ett teknikföretag som bygger infrastruktur byggd på artificiell intelligens för butiker. Världens ledande återförsäljare använder företagets system för att tillhandahålla friktionsfri shopping och automatisera verksamheten.
Det är Israels största snabbköpskedja Shufersal som öppnar butiken i Tel Aviv. Butikskedjan har testat Trigos teknik i flera år. I början av september tillkännagav företaget att de öppnade sin första automatiserade snabbköpsbutik på Mendele Street i centrala delarna av staden, skriver The Times of Israel.

Behöver inte köa

Kunder kan gå in, välja sina varor och sedan gå ut utan att behöva stå i kö eller hålla på med självutcheckning. Betalningar och kvitton hanteras digitalt.
Trigo använder algoritmer på takmonterade kameror som automatiskt kan spåra kundernas rörelser och produktval i butiken i realtid, skriver tidningen som berättar att Trigos kassafria shoppingteknik redan är i drift i en Tesco-livsmedelsbutik i London, i butiker i Berlin och Köln, i en Netto City-butik i München och en Aldi Nord-butik i den holländska staden Utrecht. Företaget har även etablerat sig i USA, i en butik i New Jersey.
Detaljhandeln i hela världen försöker erbjuda så kallad friktionsfri shopping för att få konkurrensfördelar, skapa större marginaler och för att möta Amazon expansion till dagligvaruhandeln. Även hos Amazon går kunden endast in och ut med sina varor, och hoppar över kassaproceduren.

Spara kostnader

Självbetjäningsterminaler och streckkoder infördes för att spara kostnader och minska behovet av anställda i bemannade kassor. Så kallad friktionsfri handel tar denna utveckling flera steg längre.
De uppenbara utmaningarna är cybersäkerheten, intrången i den personliga integriteten, datainsamling och hur butiker använder den information som samlas in om kunderna. Datortekniken gör – på gott och ont – global spårning av miljarder medborgare fullt möjlig.