Irans drönare i Ukraina utmanar Israel

Rysslands användning av drönare från Iran i kriget i Ukraina sätter stor press på Israel. I potten ligger bland annat Israels relation till västvärlden, det rysk-israeliska samarbetet i Syriens luftrum och de ryska judarnas öde.

Irans drönare som levereras till stöd för den ryska krigsinsatsen i Ukraina riskerar att dra in Israel i kriget. Foto: Fars News/Mehdi Bolourian

Drönare som tillverkats i Iran används av Ryssland i kriget mot Ukraina, vilket komplicerar Israels balansgång mellan Ryssland och västvärlden. Israel har gett humanitärt bistånd till Ukraina, men har sagt nej till upprepade förfrågningar om luftförsvarssystem och militär utrustning. Israel har heller inte infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland.
Nyheten i mitten av oktober om att Moskva använde drönare från Israels huvudfiende Iran, ökade trycket på Israel att stödja Ukraina i kriget. Överstelöjtnant Richard Hecht, en militär talesman, sa att användningen av drönare i Ukraina har väckt nya farhågor i Israel.
– Vi tittar noga på det och funderar på hur dessa kan användas av iranierna mot israeliska befolkningscentra, sa han till Times of Israel.
Debatten startades av en israelisk minister som uppmanade förra regeringen att ta parti för Ukraina.
– Det finns inte längre någon tvekan om var Israel ska stå i denna blodiga konflikt, skrev Nachman Shai, Israels dåvarande minister för diasporafrågor, på Twitter.
– Vi i Israel har mycket erfarenhet av att ha skyddat vår civilbefolkning i över 30 år. Vi har blivit attackerade av missiler från Irak och raketer från Libanon och Gaza, sade Shai, tidigare militär talesman, till Associated Press.
– Jag talar om försvarsutrustning för att skydda Ukrainas civilbefolkning.

Medvedev varnade

Den förre ryske presidenten Dmitrij Medvedev varnade för att militärt bistånd från Israel till Ukraina skulle vara ”ett mycket hänsynslöst drag” av Israel.
– Det kommer att förstöra alla mellanstatliga relationer mellan våra länder, skrev han, enligt Times of Israel.
Förre premiärministern Yair Lapid avböjde att kommentera, men dåvarande försvarsminister Benny Gantz betonade att politiken gentemot Ukraina inte kommer att förändras.
Ryssland och Israel har länge samordnat sina aktioner i luftrummet över Syrien för att undvika kollisioner, där Ryssland har tillåtit israeliska bombplan att bomba Irans vapenlager avsedda för Hizbollah i Libanon.
En annan rysk-israelisk tvistefråga är säkerheten för de ryska judarna, med förnyade antisemitiska attacker i Ryssland, som har en historia av pogromer under tsaren och utrensningar under sovjettiden.

Vill ha Iron Dome

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har kritiserat Israel för att inte förse Kiev med luftförsvarssystemet Iron Dome. Natan Sharansky, före detta sovjetisk dissident, kritiserade sitt lands ovilja att hjälpa Ukraina i en intervju med dagstidningen Haaretz.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har enligt Associated Press pratat med Israels tidigare premiärminister Yair Lapid om de irantillverkade drönarna.
Lapid uttryckte ”djup oro” över de militära banden mellan Ryssland och ärkefienden Iran, rapporterade AP. Ukraina uppgav att landets luftvärn hade skjutit ner 223 iranska drönare sedan mitten av september.
Kreml uppger att de inte har någon kännedom om att landets armé använder iranska drönare i Ukraina och Teheran påstod att uppgifterna om att de förser Ryssland med vapen är ”grundlösa”. EU-länder som hittat bevis som stöder Kievs påståenden antog sanktioner mot Iran för landets leverans av drönare till Ryssland. Även Vita huset bekräftade Ukraina uppgifter om Irans inblandning i kriget mot Ukraina.