Historien upprepar sig: Olje- och terrorkrig mot Israel

Världsledare besökte Saudiarabiens huvudstad Riyadh den 29 april för att pressa Israel till att sluta fred med terrororganisationen Hamas.
Mötet föregicks av ett möte mellan energiministrar från EU och en rad oljerika muslimländer.

EU-kommissionären för energi, Kadri Simson och Saudiarabiens energiminister, Abdulaziz bin Salman Al Saud, var några av dem som träffades i anslutning till World Economic Forum i Riyadh i helgen. Foto: World Economic Forum

Faisal bin Farhan Al Saud, Saudiarabiens utrikesminister, krävde dagen efter energimötet att en oberoende palestinsk stat skulle upprättas.
Saudiarabien var en av flera arabstater som röstade emot i FN:s delningsplan för det brittiska palestinamandatet och saudiarabiska trupper skickades för att slåss mot Israel i krigen år 1948 och år 1973.
Saudiarabien, som fortfarande inte har erkänt staten Israels rätt att existera, har på senare haft en mjukare ton mot Israel.
EU-kommissionären för energi, Kadri Simson och Saudiarabiens energiminister, Abdulaziz bin Salman Al Saud, var några av dem som träffades i anslutning till World Economic Forum i Riyadh i helgen. De diskuterade hur energisamarbetet skulle stärkas mellan Saudiarabien och EU.
Dussintals andra energiministrar samlades i Saudiarabien där energiomställningen var ett centralt tema för World Economic Forums särskilda möte om globalt samarbete, tillväxt och energi för utveckling, som ägde rum den 28-29 april.
Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas var på plats i Riyadh för att driva på för ett fredsavtal.

Vill pressa Israel

Saad bin Sherida Al-Kaabi, minister för energifrågor i Qatar talade om behovet av energisäkerhet för framtida generationer och vikten av att främja en ”ansvarsfull” energiomställning. Al-Kaabi betonade att olje- och gasindustrin fortfarande försörjer en stor del av den globala energiförsörjningen, och noterade att ”efterfrågan kommer att finnas där under mycket, mycket lång tid.” Qatar är en stor finansiär av terrorgruppen Hamas.
Förenade arabemiraten, Tunisien, Indonesien, Jordanien, Kazakstan, Malawi, Pakistan, Sudan, Ghana, Kuwait, Mauretanien, Marocko, Azerbajdzjan och Oman var representerade på energi-mötet, liksom Kina och Afrikanska unionen.
Den brittiske utrikesministern David Cameron anlände den 29 april till Riyadh för att tala om ”regional stabilitet, säkerhet och välstånd”. Ett nyckelämne för samtalen var konflikten i Gaza. ”Storbritannien arbetar med regionala ledare för att använda sitt kollektiva inflytande för att säkra en omedelbar humanitär paus för att få in mer hjälp…”, sade brittiska UD i ett pressmeddelande.
– Att uppnå en omedelbar paus i Gaza, släppa gisslan och se till att biståndet når de som behöver det mest förblir en högsta prioritet och vi kommer att fortsätta att arbeta med nyckelpartner i regionen för detta ändamål, betonade David Cameron inför sitt elfte besök i Mellanöstern sedan han blev utrikesminister.

Påminner om 1970-talet

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände på måndagen till Riyadh som start på en ny rundresa i Israel som syftar till att driva fram en vapenvila mellan Israel och Hamas och öka det humanitära biståndet till Gazaremsan.
Blinken kommer även att besöka Jordanien och Israel på sitt sjunde besök i regionen sedan Hamas-attacken den 7 oktober.
I Saudiarabien förväntas Blinken föra nya samtal med den saudiska ledningen om potentiell normalisering av förbindelserna med Israel, sade en tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet.
Blinken skulle diskutera ”dagen efter”-planer för återuppbyggnaden av efterkrigstidens Gaza, sade en tjänsteman i utrikesdepartementet till The Times of Israel.
I början av 1970-talet drabbades Israel och västvärlden av en rad palestinska terrordåd samtidigt som de västländer som gav sitt stöd till Israel utsattes för oljebojkotter.