Etnicitet och politik i Israel

Israeliska medborgare med högskoleutbildning röstar i högre grad på Benny Gantz och vänsterpartierna. Fattiga och mindre utbildade människor stödjer i sin tur högerpartiet Likud, skriver den israeliska finanstidningen Ctech.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Statistik som den israeliska finanstidningen Ctech presenterar från det israeliska valet i september 2019, visar att många av Likuds anhängare bor i Israels periferi, dit invandrare från Mellanöstern och Nordafrika flyttade från 1950-talet och framåt. Dessa sefardiska judar utgör i dag ungefär hälften av den judiska befolkningen i Israel. Det har historiskt funnits motsättningar mellan dem och den europeiska ashkenazi-eliten, som via arbetarpartiet dominerade staten Israel från grundandet fram till på 1970-talet, då Likud först kom till makten.

Likudväljare lägger också en större vikt vid det judiska i Israels definition av staten som en ”judisk och demokratisk” stat.

Statistiken visar att ju mer religiös en person är, desto mer högerorienterad kommer personen att vara, medan sekulära människor i högre grad röstar på något av vänsterpartierna. Den arabiska befolkningen röstade i stor utsträckning på den arabiska listan, som de tror bäst kommer att försvara den arabiska minoritetens intressen.

Invandrare från Sovjet

Avigdor Lieberman – som själv invandrat från Sovjetunionen – och hans nationalistparti Yisrael Beiteinu fick höga röstsiffror i städer med en stor andel invandrare från före detta Sovjet. Deras barn röstar dock på en mängd olika partier.

President Reuven Rivlin konstaterade år 2015 att sekulära sionistiska judar, som tidigare var i majoritet, hade minskat till en stor minoritet, samtidigt som tre andra grupper hade vuxit: de ultraortodoxa, de nationella religiösa och arabiska medborgare. Han uppmanade dessa fyra grupper att samarbeta och fungera tillsammans.