Drygt en miljon skyddsrum i Israel

Under den senaste konflikten mellan Iranstödda Hamas och Israel tvingades miljontals israeler att leva delar av sin tid i skyddsrum. Redan tre år efter att staten Israel bildades kom en lag som innebar att alla hus måste ha ett skyddsrum.

En israelsk familj sover i ett skyddsrum efter att en raket som skjutits upp från Gazaremsan hösten 2012 har träffat staden Ashkelon i södra Israel. Foto: Dima Vazinovich

Det finns mer än en miljon skyddsrum i Israel. Redan 1951, tre år efter att staten Israel bildades, stiftades en lag som innebar att alla hem, bostadshus och industribyggnader måste ha ett skyddsrum. Om bostäder eller bostadshus ligger i närheten av varandra kan dessa använda ett gemensamt skyddsrum. Det är speciellt i områdena kring Gaza i söder och vid gränsen till Libanon i norr som behovet av skyddsrum för den civila befolkningen är stort. Den senaste konflikten mellan Iran-stödda Hamas och Israel synliggjorde behoven även i mer centrala delar av landet då storstäder som Jerusalem och Tel Aviv besköts med missiler. ”Skyddsrummen finns i alla former och storlekar. Tillsammans med de mer konventionella bombskydden under jord finns det underjordiska parkeringsgarage som kan omvandlas till kärnvapensäkra bombskydd och sjukhus som rymmer tusentals. Hela skolor är omslutna av armerad betong med sprängsäkra fönster” rapporterade Washington post för några år sedan och visade bilder från Adam Reynolds, som bilddokumenterat Israels många skyddsrum i utställningen ”Arkitekturen hos ett existentiellt hot”.

130 000 raketer

Utställningen presenterades senare även i brittiska dagstidningen The Guardian och beskriver hur många av skyddsrummen har anpassats för bredare användningsområden som dansstudior, samhällscentra, pubar, moskéer och synagogor. Utställningen presenterades med orden ”I mer än två år fotograferade Adam Reynolds dessa `domedagsutrymmen´ och öppnade ett fönster mot det hotade landets kollektiva tankesätt”. Tiotusentals missiler och raketer har under de senaste 20 åren avfyrats från Gaza mot den civila befolkningen i Israel. Enbart under den senaste två veckor långa konflikten i maj 2021 avfyrades 4 000 raketer från det Hamas-styrda området. Det är lika många raketer som Hezbollah avfyrade mot norra Israel under den månadslånga konflikten som Hezbollah startade sommaren år 2006. I dag räknar israeliska myndigheter med att Hezbollah har 130 000 raketer till sitt förfogande, enligt Times of Israel.