6 av 100 innovationer från Israel

Varje år lyfter tidskriften TIME fram innovatörer som ”gör världen bättre, smartare och till och med lite roligare”. Sex israeliska uppfinningar platsar på TIME:s lista över årets 100 bästa innovationer som publicerades i november.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Följande innovationer från israeliska start up-bolag fanns med på listan efter att ha utvärderats utifrån nyckelfaktorer som originalitet, kreativitet, effektivitet, ambition och effekt.

Beewise
Företaget har skapat smarta hem för bin för att hjälpa dem att utvecklas i en tid då 40 procent av bisamhällen försvinner varje år på grund av bland annat sjukdomar och klimatförändringar. Med hjälp av precisionsrobotar, datorbevakning och Artificiell intelligens övervakar Beehome insekterna dygnet runt. När en kupa exponeras för exempelvis parasiter eller onaturliga temperaturväxlingar varnar det interna systemet omedelbart.

TrialJectory
Mjukvaran från detta Tel Aviv-baserade företag använder Artificiell intelligens för att läsa tusentals medicinskkliniska prövningar och ytterligare information om patient-typer som forskarna letar efter, för att sedan matcha användare med de kliniska prövningarna.

Augmedics
Detta företag har tagit fram ett headset som kan användas för att överföra en skannad bild till en 3D-bild för att hjälpa ryggkirurger vid deras operationer. Detta headset genererar en 3D-bild av patientens ryggrad i kroppen, så att kirurgen kan se vad som finns under huden utan att någonsin titta bort från operationsbordet.

Mifold
Detta företag har tagit fram en kompakt och lättanvänd, bärbar barnbilstol med en design som håller bort bältet från barnets mage och hals, vilket skapar större säkerhet och komfort.

City Transformer
En tvåsitsig elbil som kan nå hastigheter på upp till 90 km i timmen. Vid lägre hastigheter kan fordonet dra in sina hjul mot varandra så att bredden endast blir en meter. Perfekt för smala gator och snäva parkeringsplatser

DouxMatok
Företaget har nyutvecklat en form av sötningsmedel som gör att bagaren och livsmedelsföretagen kan välja 30–50 procent mindre socker utan att minska sötman. DouxMatok har tagit fram sockerkorn där det mesta av smaken når smaklökarna i motsats till vanligt socker, där 80 procent av sockret går direkt till magen.