50 år sedan Yom Kippur-kriget

Den 6 oktober är det 50 år sedan Yom Kippur-kriget bröt ut mellan Israel och en koalition av arabländer, med Egypten och Syrien i spetsen. Kriget startade med ett överraskningsanfall av de arabiska arméerna på Israels heligaste högtid Yom Kippur. TV-serien Valley of tears skildrar slaget om Golanhöjderna mellan Syrien och Israel i oktober 1973.

Tv-serien Valley of tears handlar om slaget om Golanhöjderna i Yom Kippur-kriget år 1973. Serien finns i streaming-utbudet på HBO Max. Foto: Vered Adir/HBO MAX

Valley of tears, ”Tårarnas dal”, är namnet på ett område på Golanhöjderna där ett stort slag i Yom Kippur-kriget år 1973 utkämpades. Slaget, som utkämpades från 6 oktober till 9 oktober, innebar att de israeliska styrkorna – trots ett massivt underläge – lyckades behålla sina positioner. På den fjärde dagen av striden drog syrierna sig tillbaka, precis innan det israeliska försvaret var på väg att kollapsa.

Valley of tears är också namnet på en Tv-serie från år 2020 som handlar om slaget om Golanhöjderna, år 1973. Filminspelningen av serien inleddes sommaren 2019 och premiäravsnittet av den första säsongen visades i den statliga israeliska Tv-stationen Kan 11, den 19 oktober 2020.

Serien köptes senare av HBO Max där den i dag finns i streaming-utbudet.

Den första säsongen av Tv-serien skildrar striderna under Yom Kippur-kriget vid den norra fronten. Yom Kippur-kriget bröt ut den 6 oktober 1973, alltså för 50 år sedan, då Egypten och Syrien ledde andra arabstater i ett överraskningsanfall under Yom Kippur för att besegra Israel på den heligaste judiska högtiden.

Renoverade stridsvagnar

Varje avsnitt kostade cirka en miljon dollar att spela in. Renoverade stridsvagnar som faktiskt hade använts i kriget 1973 användes vid inspelningarna.

Filmen inleds med att beskriva hur höga israeliska tjänstemän i den israeliska Försvarsmakten verkar obekymrade när det gäller utsikterna av ett krig med grannländerna. Den 5 oktober 1973, den första dagen av Yom Kippur, misslyckas befälhavarna vid en topphemlig israelisk militäranläggning att lyssna till desperata varningar från en ung underrättelseanalytiker som var övertygad om att ett krig var på väg att bryta ut.

Dagen därpå, när landet (inklusive soldater i tjänst) i tystnad ber och fastar på Yom Kippur, inleder syrierna en invasion av Golanhöjderna med målet att inta berget Hermon.

Syriska bakhåll

Tv-serien beskriver hur kriget påverkar soldater och deras anhöriga, hur de känslomässiga banden mellan krigförande soldater stärks och hur både liv och död blir en del av soldaternas vardag. I serien testas tillfångatagna soldaters lojalitet när det gäller beslutsamheten att skydda militära hemligheter inför syriska förhörsledare.

Syriska bakhåll, tragiska förluster, hjältemodiga insatser och sofistikerat underrättelsearbete skildras i serien om ett krig som skulle skapa en stor efterkrigsdebatt i Israel. Kritiken riktades mot premiärminister Golda Meirs och försvarsminister Moshe Dayans beslut att inte sätta tilltro till uppgifterna om ett förestående anfall och deras motvilja mot att starta ett krig mot grannländerna, vilket ledde till ökade israeliska förluster.