Vapengömma på Al Shifa-sjukhusets förlossningsavdelning

Israeliska armén (IDF) släppte i slutet av mars filmer som visade de lager av vapen som hade beslagtagits på Al Shifa-sjukhusets förlossningsavdelning.
– Inget sjukhus i världen ser ut så här. Så här ser ett terroristnäste ut, sa premiärminister Benjamin Netanyahu vid en presskonferens den 31 mars.

Vapen som beslagtagits av israeliska trupper vid förlossningsavdelningen på Shifa-sjukhuset på Gaza. Bilden publicerades den 31 mars 2024. Foto: IDF

Vapnen, inklusive sprängmedel, prickskyttegevär, automatgevär, handeldvapen och annan militär utrustning, hittades gömda inuti patientkuddar och sängar, och i byggnadens tak och väggar, enligt IDF.
Israels försvarsmakt (IDF) drog sig tillbaka från Al Shifa-sjukhuset den 1 april efter en två veckor lång razzia där militären uppgav att de fängslade eller dödade hundratals terrormisstänkta. Under aktionen, som inleddes den 18 mars, tillfångatogs cirka 900 misstänkta, varav mer än 500 var bekräftade terrorister. Mer än 200 beväpnade män dödades. Bland de dödade och fängslade fanns höga befälhavare inom Hamas och Islamiska Jihad.
Militären beskrev razzian som en av de mest framgångsrika operationerna under det nästan sex månader långa kriget, rapporterar The Times of Israel, som beskriver hur Hamas förnekar någon verksamhet vid Al Shifa och andra sjukhus, trots överväldigande bevis.
Många av de instängda beväpnade männen vägrade att kapitulera och deltog istället i hårda strider med israeliska trupper. Israeliska trupper anföll Al Shifa-sjukhuset redan i november men Hamas-krigare hade sedan dess återvänt.

6 200 evakuerades

Omkring 350 patienter och medicinsk personal vid Shifa-sjukhuset evakuerades av IDF till en ”avsedd anläggning” i en annan del av komplexet, där militären försåg dem med humanitärt bistånd och förnödenheter.
Ytterligare 6 200 civila som vistades på vårdcentralen evakuerades från lokalerna, uppgav IDF.
Israels försvarsmakt släppte den 8 april en film från förhöret med talesmannen för den politiska grenen av Islamiska Jihad i Gaza, där han medgav att terrorgruppen försökte dölja det faktum att en av dess raketer träffade Al-Ahli sjukhuset i början av kriget. Han bekräftade samtidigt att terrorgrupper använder ”alla sjukhus i Gazaremsan.”
Tarek Abu Shaluf var bland 500 terrorister som tillfångatogs av IDF på Al Shifa-sjukhuset i mars, sade militären.
Daniel Hagari, militär talesperson för Israel, sa att Hamas och Islamiska Jihad hade etablerat sina huvudkontor inne på sjukhuset. Han beskrev dagar av närstrider och anklagade Hamas soldater för att barrikadera sig inne på sjukhusavdelningar medan andra kastade granater mot anläggningen.

Gemensamt uttalande

Israel anklagade Islamic Jihad för att ha avfyrat den missriktade raket som träffade sjukhuset i slutet av oktober, vilket enligt uppgift dödade dussintals människor, timmar efter att Hamas-tjänstemän på falska grunder skyllde på en israelisk attack som dödade 500 personer, ett påstående som internationella medier genast rapporterade om.
– För att radera den här historien gjorde rörelsen (Islamisk Jihad) några drag – den hittade på en historia om att raketen tillhörde ockupationen (Israel) och att målet var [sjukhusets] byggnad, sa Abu Shalaf.
På frågan av förhörsledaren vilka sjukhus Islamiska Jihad och Hamas använder i Gaza, sa Abu Shalaf: ”Alla sjukhusen.”
– Eftersom det finns internet där 24 timmar, finns det elektricitet dygnet runt”, sa han och förklarade att när terrorgrupper använder sjukhusen ockuperar de ett eller två rum på varje avdelning utan att behöva stänga en hel avdelning.
Abu Shaluf beskrev i förhöret även hur sjukhusens ambulanser användes av terrorister.
Internationell lag står fast att en sjukvårdsinrättning – som är en skyddad plats vid en konflikt – förlorar denna status om den används för militär verksamhet.
Israel har vid flera tillfällen presenterat bevis för att Hamas och Islamiska Jihad använder sjukvårdsanläggningar som skydd för terrorsyften och uppger också att terrorgrupperna plundrar humanitärt bistånd för att ge förnödenheter till sina soldater, vilket berövar civilbefolkningen deras nödvändigheter.